Mintegy harmincezer egyedet rögzítettek a téli madárszámlálási akcióban
Mintegy harmincezer egyedet rögzítettek a téli madárszámlálási akcióban

Lezárult a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) téli madárszámláló akciója, amelynek keretében több mint nyolcszáz adatközlő csaknem harmincezer egyed megfigyelését rögzítette. 

Az egyesület 2022. december 28. és 2023. február 28. között szervezte meg a kilenc héten át tartó országos madárszámlálási akciót, amelynek célja, a lakosság bevonása a környezetükben élő madarak megfigyelésébe és a madarak védelmét is segítő közösségi tudomány jellegű adatgyűjtésbe – közölte az MME.  

Magyarországon ez volt az első, a téli madáretetőket és környéküket célzó lakossági adatgyűjtés, amely során rengeteg adatot kaptak a természetvédők. Az adatok beküldését az MME által fejlesztett Turdus applikáció is megkönnyítette, az okostelefont nem használók pedig egy internetes adatbázisba rögzíthették megfigyeléseiket.   

Az adatok 825 adatközlőtől származnak, akik 1410 megfigyelési helyen 4392 megfigyelést végeztek és 29 596 észlelést rögzítettek az adatbázisban. A megfigyelések során több mint 120 faj mintegy 86000 egyedét figyelték meg. Az 5 leggyakrabban észlelt faj a mezei veréb, a széncinege, a házi veréb, a tengelic és a balkáni gerle volt. 

A Nagy téli madárles elnevezésű akció csak egyike az MME új, TermészetLesen elnevezésű programjának, amelynek célja a lakosság bevonása a környezetükben élő madarak és más állatok megfigyelésébe. A téli akció mellett hamarosan elérhető lesz a tavaszi időszakban megfigyelhető állatokra kialakított adatgyűjtés, továbbá a fecskéket és gólyákat leltárba vevő két felület is. Tervben van még az autók által elütött, áramütés, ablaknak ütközés következtében vagy egyéb okból elpusztult állatok bejelentését lehetővé tevő applikáció fejlesztése is. 

(Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület)  

search icon