Mintha Darth Vader rohamosztagosait látnánk: így irtják a veszélyes invazív darazsakat az USA-ban
Mintha Darth Vader rohamosztagosait látnánk: így irtják a veszélyes invazív darazsakat az USA-ban

Nemrég az ázsiai óriás lódarazsak újabb fészkét fedezték fel az Egyesült Államok észak-keleti részén fekvő Washington államban, a veszélyes invazív rovarok irtása pedig egészen futurisztikus jeleneteket eredményezett.

Az ázsiai óriás lódarázs (Vespa mandarinia) 5-6 centisre is megnő és óriási veszélyt jelent a méhekre és más rovarokra, így elterjedésük óriási ökológiai és anyagi károkkal járna. Épp ezért igen határozottan lépnek fel a hatóságok, ha valahol felbukkan egy fészek. Az első betolakodókat tavaly észlelték, amikor hasonló akció keretében számoltak fel fészkeket.

Most egy kiszáradt égerfa odvában találtak rá egy 9 emeletes fészekre. A szakemberek előbb speciális gépükkel kiporszívózták a dolgozókat, majd a fa felnyitása után elkezdték felszámolni magát a fészket. Abban több mint 1500 lárvaállapotú darázs várta őket, miközben a környéken további 67 darazsat kaptak el hálókkal.

Az ázsiai óriás lódarázs igazi hétpróbás gazfickó, speciális rágóinak köszönhetően percenként 40 méhet képes lefejezni, anélkül, hogy egyetlen szúrást is kapna. Mindeközben saját fullánkjával többször is képes csípni. Az állat emberre is veszélyes, csípése erős fájdalommal jár, csoportos támadás esetén, akár halálos is lehet. A faj Japánban 30-50 emberrel végez évente.

Fontos megjegyezni, hogy ez a faj a mi környékünkön egyelőre ismeretlen, nem azonos az Európában is egyre terjedő ázsiai lódarázzsal (Vespa velutina), mely utóbbi jóval kisebb.

(telex) Borítókép: wikipedia

search icon