Mit csináljunk a tengernyi használt maszkkal?
Mit csináljunk a tengernyi használt maszkkal?

Világszerte komoly kihívást jelent a koronavírus-járvány megfékezésében kulcsszerepet játszó, eldobható arcmaszkok kezelése, melyek elképesztő mennyiségben termelődnek.

A PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő portálon megjelent cikk szerint havi 129 milliárd eldobható védőmaszkot használunk. Ezek jelentős része általában a kukákban végzi, azonban számosságuk okán az utcákra, a folyókba és az óceánokba is nagy mennyiség jut, ezzel pedig az állatvilág számára is fenyegetést jelentenek.

A problémát felismerve világszerte keresik a használt, főképp polipropilénből készülő maszkok újrahasznosításának módját. Ausztráliában útépítési alapanyaggá alakítanák a kutatók, az Egyesült Államokban padokat, Franciaországban autókárpitot gyártanak belőlük.

Az általunk is többször bemutatott TerraCycle speciális hulladéktárolókat kínál az eldobható maszkok számára az USA-ban, melyeket a begyűjtés után olyan műanyagszemcsékké alakítják, melyekből egyebek között padokat és burkolatokat lehet készíteni.

Nagy-Britanniában a kórházak számára értékesít a Thermal Compaction Group nevű cég egy zúzó- és tömörítőgépét, amely kék színű táblákká olvasztja össze a védőruházatokat és a sebészeti maszkokat, ez pedig alapanyagul szolgálhat például kültéri bútorokhoz.

Franciaországban az újrahasznosítással foglalkozó Tri-o et Greenwishes nevű vállalat begyűjti ügyfeleitől, köztük párizsi kórházaktól, a TF1 televíziós csatornától és a Saint-Gobain építőipari konszerntől a speciális szemetesekbe kidobott arcmaszkokat. Ezeket aztán a vállalat újrahasznosító üzemében kézzel átválogatják és a maszkokat egy hétre „karanténba” helyezik. A folyamat végén a maszkokat két észak-franciaországi cég feldarabolja, fertőtleníti és kivonja belőlük a polipropilént, amelyből aztán autókárpit és egyéb műanyag autóalkatrész készül.

A fentiekhez hasonló az az ausztrál megoldás is, melyről korábban mi is beszámoltunk. Ebben az esetben a fertőtlenített és feldarabolt arcmaszkok, valamint feldolgozott kőtörmelék elegyéből rugalmas és erős útépítési alapanyagot állítanak elő. Kilométerenként hárommillió maszkot tudnak felhasználni. A projekthez jelenleg befektetőket keresnek.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(MTI)

search icon