Műholdról figyelik a korallzátonyok változását
Műholdról figyelik a korallzátonyok változását

Az Arizonai Állami Egyetem elindította a világ első műholdas korallzátony-figyelő rendszerét, amely élőben követi nyomon a korallok fehéredését.

Az Allen Coral Atlas néven futó projekt alapja egy műhold alapú globális térkép, mely átfogó és példa nélküli módon ad képet a korallzátonyok változásairól. A vállalkozásnak az kölcsönöz nagy jelentőséget, hogy segítségével az ökoszisztémák megőrzése és a gyors reagálás szempontjából fontos információkat szolgáltathat a szakembereknek és döntéshozóknak, illetve a zátonyokat kezelő hatóságoknak.

Ahogy arról mi is több ízben beszámoltunk már, a világ korallzátonyai folyamatosan fehérednek. Az óceánok vizének melegedésével, szennyezettebbé és savasabbá válásával az egyes klímamodellek szerint 2050-re a zátonyok koralljaik akár 70-90 százalékát elveszíthetik.

Ennek ellenére eddig nem létezett olyan világszintű rendszer, amely képes megfigyelni ezeket a súlyos stresszhatás alatt álló életközösségeket, melyek bolygónk biodiverzitási forrópontjai közé tartoznak.

A rendszer működése a műholdak nagy felbontású érzékelőire alapul, melyek észlelik a zátonyok fényességében bekövetkező legkisebb változásokat is. Ezután egy algoritmus segítségével megállapítják, hogy a zátony stresszhatás alatt van-e vagy épp ellenáll a tengeri hőhullámoknak.

Ez a módszer segíthet abban, hogy a tudósok először lássák, hol, milyen mértékben alakult ki a korallfehéredés és ahol nem, ott azonosítani tudják az ellenálló fajokat. A PhysOrg.com tudományos-ismeretterjesztő portálon megjelent beszámoló szerint a rendszer júliusra készül majd el teljesen.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(MTI/Greendex)

search icon