MVM: Cél a karbonsemleges energiatermelés
MVM: Cél a karbonsemleges energiatermelés

Varga Lászlóval, az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalatának, az MVM Zöld Generáció Kft. ügyvezetőjével készített interjút a portfolio.hu

A megújuló, azon belül kiemelten a fotovoltaikus energiatermelés hazai helyzetéről a következő gondolatok hangzottak el:

  • A hazai energiatermelési trendekeket illetően a fotovoltaikus (PV) energiatermelés dominál és ez a következő 1-2 évben még biztosan így is fog maradni.
  • Az MVM Zöld Generáció célja, hogy középtávon a teljes portfóliója elérje az 1000 MW beépített teljesítményt. (Jelenleg 165 MW, mellyel a hazai megújuló részarány közel 10%-át teszik ki a társaság tulajdonában álló erőművek.)
  • Az alacsony olaj- és gázárak fékező hatását egyelőre nem érezni a megújulók hazai terjedésében.
  • Magyarország geotermikus nagyhatalom lehetne adottságait tekintve, azonban a hazai geotermikus adottságok támogatási források nélkül, a rendelkezésre álló technológia mellett nem teszik lehetővé rentábilis beruházások megvalósítását.
  • A hazai hálózat megfelelő rugalmassága a szabályozó kapacitás, a tárolási képesség, vagy a fogyasztóoldali válaszintézkedések növelésével biztosítható. A rugalmassági feladatot ma Magyarországon elsősorban a gyors indítású gázturbinás erőművek látják el.

search icon