Nagy-Britannia új, progresszív állatvédelmi törvényt vezet be

Nagy-Britannia új, progresszív állatvédelmi törvényt vezet be
Nagy-Britannia új, progresszív állatvédelmi törvényt vezet be

Nagy-Britannia törvénybe foglalja, hogy képesek érzelmekre a gerincesek, mindazok az állatok, amelyeknek gerincvelőjük van – közölte George Eustice környezetvédelmi miniszter a Sunday Times című lappal. Az új jogszabályt II. Erzsébet királynő jelenti be kedden hagyományos kormánynyilatkozatában. A törvényben hangsúlyt kap, hogy állatok is tudatában vannak érzéseiknek és érzelmeiknek, képesek örömöt és vidámságot, szenvedést és fájdalmat érezni. A miniszter szerint Nagy-Britannia éllovas akar lenni a világon az állatjogok területén, és a gerincesekről szóló törvény e stratégia egyik alappillére.

További törvénytervezetek tiltják a vadásztrófeák importját, eleven állatok exportját, főemlősök háziállatként tartását. Az állatjólléti stratégia részeként a kormány szerené elérni a szőrmeimport tilalmát is. Mindemellett mikrochipek házimacskáknál való alkalmazását is szeretnék bővíteni. Véget akarnak vetni a sertések szén-dioxiddal történő leölésének. Eustice szerint mindezek fontos jelzést küldenek a világnak. A változtatások közül sok – köztük az élő állatok exportjának tilalma – csak azután vált lehetségessé, hogy Nagy-Britannia kilépett az Európai Unióból.

A miniszter kiemelte, hogy Boris Johnson az első miniszterelnök, aki a kormánypolitika részévé tette az állatjóllét ügyét.

(MTI)

(fotó: pexels – Snapwire)

search icon