Nem csak az emberre veszélyesek a kábítószerek?
Nem csak az emberre veszélyesek a kábítószerek?

Az angliai Glastonbury fesztivál területét érintő Whitelake-folyó vízminőségét vizsgálva a kutatók az élővilágot veszélyeztető mennyiségű drogszennyezést találtak. A vízmintákból nagy mennyiségű pszichoaktív MDMA (metiléndioxi-metamfetamin) és kokain maradványait sikerült kimutatni.

A walesi Bangor Egyetem kutatói az utolsó, 2019-es fesztivál előtt, közben és után vettek mintát a folyó fesztivál helyszíne feletti és alatti szakaszán. Megállapításaik szerint a vízben az MDMA koncentrációja a négyszeresére emelkedett egy héttel a fesztivál utánra.

A szakemberek attól tartanak, hogy a kábítószer-maradványok magas szintje képes károsítani a vízi élővilágot, köztük pedig kihalófélben lévő európai angolnákat is veszélyeztetik. A kokainkoncentráció például átlépte az a szintet, amelyről ismert, hogy hatással van az angolnák életciklusára.

Fő gondunk a környezeti hatás. Ez a kutatás megmutatta azt, hogy a kábítószerek olyan mértékben kerülnek a folyókba, amely felborítja az európai angolna életciklusát, aláásva a fajmegőrzésre irányuló erőfeszítéseket.

– mondta Christian Dunn, a Bangori Egyetem kutatója

A kutatók szerint a nagy mennyiségű kábítószer forrása a szabadban történő vizelés lehetett, ez pedig máshol is problémát jelenthet. Mint írják, minden fesztiválhelyszínen kimutatható a nyilvános vizelésből származó, tiltott kábítószerek általi szennyeződés. Mivel ezek az anyagok nem bomlanak le elég gyorsan, ezért a törékeny vízi ökoszisztémák számára komoly veszélyt jelenthetnek. (MTI)

search icon