Nem egyszerű, de megoldható a napelemek újrahasznosítása
Nem egyszerű, de megoldható a napelemek újrahasznosítása

A régi napelemek újrahasznosítása nem könnyű, de ausztrál tudósok egy csoportja talán megtalálta a megoldást.

A napelemek kulcsfontosságúak a tiszta energiára való átállásban, jelenleg azonban 90 százalékuk a hulladéklerakókban végzi, ha már nem működnek. Az ausztrál Deakin Egyetem kutatócsoportja azon dolgozik, hogy ez megváltozzon. Egy új termikus és kémiai technikát fejlesztettek ki, amivel kinyerhetik a szilíciumot az elhasznált panelekből.

A napelemek újrahasznosítása hosszadalmas folyamat. Először is szét kell szedni őket, majd az alkatrészeiket szét kell választani. Ez a két művelet költséges és időigényes. Az új módszer során, amely bonyolult fűtési és kémiai folyamatokra támaszkodik, nem használnának veszélyes vegyi anyagokat az értékes szilícium kivonásához a panelekből, így olcsóbb és környezetbarátabb lenne.

A szilíciumból készült nanorészecske-anyag sokat ér, így az új eljárás sok pénzt jelent az újrahasznosító vállalkozások számára. Felhasználható olyan akkumulátor-anódok előállítására, amelyek növelik a lítium akkumulátorok kapacitását. Az új technológiát azonban még tesztelni kell, hogy kiderüljön, működik-e ipari szinten.

Megpróbáljuk a panelt és a cellát olyan módon szétválasztani, hogy az üzleti modellként, pénzügyileg is életképes legyen, nem csak laboratóriumi léptékben

– mondta John Polhill, a Sustainability Victoria infrastrukturális partnerségekért felelős vezetője.

A kutatók most azon dolgoznak, hogyan lehetne ebből az anyagból olcsó akkumulátorokat készíteni. Tanya Plibersek ausztrál környezetvédelmi miniszter megpróbál nyomást gyakorolni az iparágra, hogy tegyen többet a napelemek újrahasznosítása terén. Plibersek arra hívta fel a figyelmet, hogy ha nem fokozzák az erőfeszítéseket, 2030-ra több mint negyedmillió tonna panelanyag kerülhet a hulladéklerakókba.

(Forrás: Euronews)

search icon