Bécsben már erkélyre is lehet napelemet szerelni

Bécsben már erkélyre is lehet napelemet szerelni
Bécsben már erkélyre is lehet napelemet szerelni

Mivel egyre több igény érkezett ezzel kapcsolatban, a bécsi önkormányzat szervei kidolgozták, az erkélyre szerelhető napelemrendszerek szabályait az önkormányzati lakások esetében is.

A telepíthető balkonnapelem-rendszerek maximális teljesítménye 800 watt lehet, a szerelést minden esetben szakembereknek kell végezniük.

Az engedély kiadásakor figyelembe veszik, hogy műemlék épületről van-e szó, illetve nem lehet napelemet szerelni falazott erkélyre, vagy ha építészetileg kialakított virágládák vannak rajta. Szintén nem lehet napelemrendszert telepíteni az épületek homlokzatára.

A beruházás költségét a lakóknak kell állniuk, az esetleges támogatásokat is nekik kell igényelniük, és tájékoztatniuk kell a villamosenergia-szolgáltatót is. Illetve ha felújítják a társasházakat, akkor a bérlő költségén kell leszereltetni a napelemeket.

Amellett, hogy Bécs lehetővé tette a balkonnapelem-rendszerek telepítését az önkormányzati lakások lakói számára – amelyekkel a saját energiaigény egy részét tudják fedezni –, az új épületek tervezésekor már eleve számolnak a napenergiával, az önkormányzati lakóépületekre pedig utólag igyekeznek közösségi napelemrendszereket telepíteni.

forrás: player.hu

search icon