A Magyar Agrár- Ă©s Élettudományi Egyetem (MATE) kutatĂłi rĂ©szletesen vizsgálták a pálmaolajat tartalmazĂł termĂ©kek fogyasztĂłi megĂtĂ©lĂ©sĂ©t Ă©s tanulmányuk szerint magyar fogyasztĂłk ezzel kapcsolatos ismeretei szűkösek.
A Sustainability cĂmű szaklapban most megjelent tanulmánybĂłl azonban az is kiderĂĽl, hogy vannak olyan fogyasztĂłi csoportok, akik tudatosan a pálmaolajmentes termĂ©keket keresik.
Ahogy arrĂłl már többször Ărtunk, a pálmaolaj termelĂ©se a világ trĂłpusi vidĂ©kein számos környezeti Ă©s társadalmi kockázatot hordoz, állat- Ă©s növĂ©nyfajokat taszĂt a kihalás szĂ©lĂ©re.
Úgy véljük, hogy a pálmaolajmentes termékeket fejlesztő vállalatok kommunikációjának fontos része lehetne a termeléskor felmerülő környezeti és társadalmi kockázatok bemutatása. Ha feltüntetnék a csomagoláson, hogy az adott termék pálmaolajmentes, és ezáltal sokkal inkább környezetbarát, akkor az érintett fogyasztók máris elkezdhetnek a pálmaolaj környezeti kockázatairól több információt gyűjteni.
–mondta Plasek Brigitta, a tanulmány egyik szerzője
A valĂłs hatások mellett azonban elterjedt az a tĂ©ves elkĂ©pzelĂ©s is, mely szerint a pálmaolajmentes termĂ©kek egĂ©szsĂ©gesebbek lehetnek, holott ezt semmilyen tudományos bizonyĂtĂ©k nem támasztja alá. Ezzel egyĂĽtt egyre többen vannak azok akik a vásárlások során tudatosan keresik a pálmaolajmentes termĂ©keket.
A MATE kutatĂłi online felmĂ©rĂ©s során prĂłbálták kiderĂteni, hogy a magyar fogyasztĂłk hogyan vĂ©lekednek a kĂ©rdĂ©sben, milyen ismeretekkel rendelkeznek.
Eredményeink szerint a válaszadók nagyobb része egyáltalán nem vagy csak némileg ismeri a pálmaolaj környezetre, társadalomra és egészségre gyakorolt hatásait. A fogyasztók kevés ismerete ellenére a pálmaolaj környezetre gyakorolt hatását a válaszadók több mint fele inkább vagy teljes mértékben káros hatásúnak tartotta.
–teszi hozzá Plasek.
Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!
(uni-mate.hu)