Létezik környezetbarát pálmaolaj?
Létezik környezetbarát pálmaolaj?

A pálmaolaj kap hideget-meleget mostanában, valljuk be: teljes joggal. A növény termesztése nyomán teljes esőerdők tűnnek el a föld színéről, számos védett fajjal egyetemben. De létezhet valóban környezetbarát és fenntartható módon termelt pálmaolaj is?

Az évi 56 millió tonnás pálmaolajtermelés 85%-kát Indonézia és Malajzia területén állítják elő, sokszor nem csak a természetet kizsákmányolva de a munkásokat is, akik között bőven találni kiskorúakat is. Ennek ellenére mindennap vásárolunk olyan termékeket, melyek tartalmazzák.

Ha etikus és fenntartható módon termelt pálmaolajjal készült terméket szeretnénk vásárolni, akkor a Fentartható Pálmaolaj Kerekasztal (Roundtable on Sustainable Palm Oil – RSPO) pecsétjét kell keresnünk. A 2004-ben létrejött szervezet nyolc átfogó alapelvet és 40 egyedi kritériumot határozott meg, melyek mindegyikének meg kell felelniük a termelőknek a minősítéshez megszerzéséhez.

https://www.facebook.com/RSPO.org/photos/a.478286782234653/3660207180709248/

Ezzel együtt fontos megjegyezni, hogy az RSPO alapítói és tagjai a világ legnagyobb pálmaolaj felvásárolói, mint például az Unilever vagy a Nestlé. Az általuk megvásárolt pálmaolaj túlnyomó többsége olyan ültetvényekről származik, melyek nem kaphatnák meg a tanúsítványt, ráadásul az RSPO kritériumai nem eléggé szigorúak, számos kiskaput tartalmaznak. Így aztán a pecsét sem feltétlenül garancia arra, hogy amit vásárolunk azzal nem ártunk a környezetnek.

Sokak szerint az egész RSPO csupán egy greenwashingra használt álszervezet. A pálmaolaj védelmében viszont sokszor elhangzik, hogy bármennyire is megkérdőjelezhető a termelésének etikussága és fenntarthatósága, jelenleg nincs olyan alternatívája, mely hasonló mennyiségben kisebb környezeti károkkal lenne megtermelhető.

A legjobb megoldás talán az, ha kerüljük azokat a termékeket, melyek pálmaolaj felhasználásával készülnek, még akkor is, ha ez manapság már nagyon nehéz dolog, hiszen a fogkrémtől az édességekig mindenben megtalálható.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(greenmatters)

search icon