Nemzetközi elismerést kapott az Allee fenntarthatósági munkája
Nemzetközi elismerést kapott az Allee fenntarthatósági munkája

Az újbudai bevásárlóközpont évek óta tudatosan zöldíti épületét, és annak működését. Ezt már a világ vezető fenntarthatóság-vizsgálati módszere (BREEAM) alapján végrehajtott minősítési eljárás is tanúsítja. Az egykori Skála áruház helyén megnyílt pláza a magyar mezőnyből elsőként nyerte el a legmagasabb, Outstanding Building Management és Excellent Asset Performance minősítést.

Az Allee közleménye szerint az utóbbi években zöld stratégiája mentén közel félmilliárd forintot költött a fenntarthatóságot szolgáló beruházásokra. Ennek keretében valósult meg többek közt a bevásárlóközpont teljes közös területén az energiahatékony LED fényforrások bevezetése, vagy épp az energiatakarékosabb gépészet is. Ezek nyomán az Allee évente közel 1,8 millió Kilowatt áramot takarít meg, és 660 tonna széndioxiddal csökkenti ökológiai lábnyomát ráadásul a kizárólag megújuló forrásból származó villamos energiát használ.

A közlemény arra is kitér, hogy a cég nem csak az energiahatékonyság terén törekszik a zöldítésre, de a zöld felületeinek növelését is fontosnak tartja. A bevásárlóközpont jelenleg összesen 12 000 négyzetméter fákkal, cserjékkel és egyéb talajtakarókkal beültetett zöldfelülettel rendelkezik. Mint írják, arra is kiemelt figyelmet fordítanak, hogy ezeket a felületeket ökológiai szempontból is folyamatosan gazdagítsák.

Fontos eredmény számunkra, hogy most egy független minősítés is kiválónak találja az Allee környezetvédelmi tevékenységét, és megerősít bennünket abban, hogy az élen járunk és tovább menjünk ezen az úton. Mindannyiunk közös érdeke, hogy élhetőbb legyen a világunk és egyensúlyban éljünk a természettel. Beruházásainkkal és napi rutinfeladataink közben is ezeket a célokat tartjuk szem előtt.

– emelte ki a bevásárlóközpont üzemeltetését és vagyonkezelési feladatait ellátó Multi Hungary Management Kft. magyarországi vezetője, dr. Szilágyi Melinda

Mint kiemelik, legalább ennyire fontosnak tartják a vásárlók és a városlakók szemléletformálását és a zöld közlekedés elterjesztését is. Ennek nyomán nemrég 24 korszerű e-töltőpontot alakítottak ki a parkolóikban, valamint folyanatosan szerveznek közösségi tereikben edukatív zöld programokat, valamint adnak teret ilyen jellegű kezdeményezéseknek.

search icon