Nézd meg a PTE panelházak közé rejtett varázslatos gyógynövénykertjét – videó
Nézd meg a PTE panelházak közé rejtett varázslatos gyógynövénykertjét – videó

Több mint 50 növénycsalád közel 200 tagja látható a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Intézet Melius-EGSC Gyógynövény Kertjében.

Ahogy a videó alatt írják, a Farmakognóziai Intézet 2008 májusában alapította a gyógynövénykertet a gyógyszerészképzés Rókus utca 2. sz. alatti épületének udvarán. A kert célja elsősorban friss és szárított növényi anyag biztosítása a gyógyszerész hallgatók oktatásához.

A hallgatók a Farmakobotanika kurzus keretében élőben tanulmányozhatják a gyógynövényfajok botanikai jellemzőit, valamint drogként használt részüket, megalapozva a Farmakognózia tárgyhoz tartozó drogismeretet. A kert ugyanakkor kutatási célokat is szolgál.

A kert létrehozásakor 30 m2 területen mutatott be néhány hazai termesztett, a vadon élők között pedig elsősorban mecseki gyógynövényfajokat. Kialakításra került emellett a legfontosabb fűszernövényekkel egy mediterrán kertrész is. Aztán 2009 márciusában Deák Adrienn tájépítész tervei alapján a kert 100 m2-es területtel bővült, később pedig sziklakerttel és kísérleti parcellákkal egészítették ki.

A kertben az összesen több mint 50 növénycsalád közel 200 tagja rendszertani csoportosításban került elhelyezésre, számuk folyamatosan nő. A gyógynövények ismertető tábláin tudományos és magyar nevük mellett a fajok növénycsaládja, elterjedése, drogként felhasznált része, fő hatóanyagai és alkalmazási területük került feltüntetésre.

search icon