NÉZDÚJRA: Az Avatar elhanyagolt zöld üzenete

NÉZDÚJRA: Az Avatar elhanyagolt zöld üzenete
NÉZDÚJRA: Az Avatar elhanyagolt zöld üzenete

Emberszabású kék ufók íjakkal meg lándzsákkal szembeszállnak az otthonukat épp kibányászni vágyó, hódító emberrekkel, miközben a hajukat dugdossák mindenféle, ló- és sárkányszabású lényekbe. Tényleg ennyi lenne az Avatar?

NÉZDÚJRA sorozatunkban a filmtörténelem kultikus darabjaiban keressük a fenntartható jövő üzeneteit.

A rekordbevételt hozó, technikailag is mérföldkőnek számító alkotás, melynek a pletykák szerint a következő években jönnek a folytatásai, néha sorok között olvasható, néha pedig teljesen egyértelmű üzenete szokatlanul merész voltakkori hollywoodi mércével mérve.

Pandora, mint az érintetlen Föld

A filmben számos párhuzam fedezhető fel a Pandora világa — így hívják a na’vik bolygóját — és a mi otthonunk között, és jó pár kiszólásból is gondolhatjuk, hogy Pandora nem más, mint az érintetlen Föld metaforája.

Az egészséges bolygóé, melynek még egyik lakója sem kelt fel ellene azért, hogy elpusztítsa. Azok a bizonyos kék ufók, a na’vik, ahogy mi mondanánk, fenntarthatóan, a természettel harmóniában élnek. És élnének még tovább, ha az ember nem jelenne meg, hogy — hatalmas gazdasági erőforrásokat mozgósítva— minden eszközzel egy különlegesen értékes ásvány bányászatába fogjon.

Fajunk megérkezése után nagyon sok minden relatívvá válik. Amikor a részvényesek nyomása fokozódik, a szenvedést és pusztítást csupán a gazdasági szükségszerűség melléktermékévé silányították a hódítóink, ahogy a Földön is oly sokszor.

Forrás: Origo Baird Pinterest

Kiút keresés

Az Avatar nem csak az emberiség hibáit és bűneit hivatott bemutatni, hanem lehetőséget teremt arra, hogy felfedezhessük azt az utat, mely kivezethet minket a válságból. Ilyen például az a tisztelet, amivel a na’vik, mint a bolygó értelemmel felruházott lényei bánnak az őket körülvevő természettel.

A film rámutat, hogy a gazdagság nem az, aminek a ma embere gondolja — a különféle vagyontárgyak birtoklása —, hanem a minket körülvevő világ sokszínűsége. Az ember akkor igazán gazdag, ha ki tud menni az érintetlen természetbe, és át tudja érezni annak az összetartozás-érzésnek legalább a szikráját, amely a na’vik életét meghatározza.

Az Avatar arra hív minket, hogy lássuk: minden összefügg, az összes ember egymással és otthonunkkal, a Földdel. És arra is, hogy értékeljük a világunk csodáját.

James Cameron, az Avatar rendezője – forrás: LA Times

Gaia-hipotézis, a hálózatok

Az a közös szellem, mely áthatja a na’vi közösséget, számunkra sem ismeretlen, legfeljebb már elhagytuk. Sok vallásban létezik a földanya, a Gaia-hipotézis pedig ezen is túlmenve alapozza meg az Avatar világát. Ezzel együtt, nem szükségszerű, hogy vallásra gondoljunk, amikor ezt a fajta békés, harmonikus állapotot keressük. Minden élőlény összetartozásának érzése független élmény lehet minden mástól.

Az összetartozás szellemi szféráján túl, a filmben ez konkrét fizikai, biológiai formában is megjelenik. Erre mondhatjuk azt, hogy ez már tényleg túlzás, mese habbal. És nagyobbat nem is tévedhetnénk.

Forrás: Pixabay

Ha azt gondoljuk, hogy a mi bolygónkon ilyen szoros, szimbiotikus együttélések nincsenek, akkor csak nem ástunk elég mélyre. Sok hálózatot még nem ismerünk, számosról azonban már van tudomásunk. A kérdés csak az, hogy még azelőtt sikerül-e megismernünk őket, hogy elpusztítanánk — ahogy a film jövőbeli Földjén megtették.

„(a miénk) egy haldokló világ lesz, ha nem hajtunk végre néhány alapvető változtatást abban, hogyan tekintünk önmagunkra és a gazdagságra. (…) Kevesebbel kell beérnünk.”

James Cameron – forrás: LA Times

A természetrombolás, mint gazdasági tevékenység nem megengedhető. Minden földlakó egyetemes kötelessége, hogy tisztelje az élet minden formáját, és tevékenységével, életvitelével csak annyit vegyen el a bolygó erőforrásaiból, amennyit feltétlenül muszáj. A Pandora lakói ezen elvek szerint élik az életüket, és az eredmény az, hogy talán nincs olyan, aki ne pompázatos paradicsomként írná le otthonukat.

Ha eddig ezek az üzenetek rejtve maradtak, a borongós-bezárkozós őszi délutánok remek alkalmat teremtenek rá, hogy megnézzük, mit csinálnak jobban a kék színű ufók emberek.

Avatar, James Cameron, 2009.

Borítókép forrása: 20th Century Fox

search icon