Nincs megállás: tovább dübörög az olajkitermelés
Nincs megállás: tovább dübörög az olajkitermelés

A világgazdaság fellendülésének fényében kitermelésük jelentős növelésében állapodtak meg az OPEC+ csoport országainak szakminiszterei vasárnap tartott online tanácskozásukon.

A döntés értelmében a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamait és szövetségeseiket, köztük Oroszországot magában foglaló, OPEC+ néven emlegetett csoport

augusztustól kezdve minden hónapban napi 400 ezer hordóval növeli a kitermelést.

Az olajpiaci fejleményeket és az együttműködésben részt vevő országok teljesítményét decemberben tekintik át újra és értékelik a szakminiszterek. Jelenleg azt tervezik, hogy 2022 szeptemberének végéig megszüntetik a termelés kiigazítását, de mindez függ a piaci feltételek alakulásától.

Ezzel együtt is a miniszterek úgy döntöttek, hogy hat hónappal, 2022 decemberig meghosszabbítják a 2016 decemberében aláírt és azóta időről-időre újra jóváhagyott együttműködési megállapodásukat. Így nagyobb mozgásterük marad arra az esetre, hogyha az új koronavírus mutációi miatt megtorpan a világgazdaság fellendülése.

Az OPEC+ csoport tavaly májustól 9,7 millió hordóval fogta vissza az olajkitermelést, hogy megállítsa az árak zuhanását a kereslet meredek visszaesésének közepette. A helyzet javulásával párhuzamosan, tavaly augusztus óta azonban fokozatosan emelték kitermelésüket, így az utóbbi hónapok közül májusban 350 ezer, júniusban további 350 ezer, júliusban pedig 400 ezer hordóval.

Az OPEC honlapján található tájékoztatás szerint Irak napi 150 nap ezer hordóval 4 millió 803 ezerre, Kuvait ugyancsak 150 ezer hordóval, 2 millió 959 ezerre, az Egyesült Arab Emírségek 332 ezer hordóval, 3,5 millióra, míg Szaúd-Arábia és Oroszország egyaránt 500 ezerrel, napi 11,5 millió hordóra növelheti a kitermelést.

(Forrás: portfolio.hu Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon