Norvégia még zöldebbé tenné fővárosa tömegközlekedését
Norvégia még zöldebbé tenné fővárosa tömegközlekedését

Norvégia a világ első nulla károsanyag-kibocsátású tömegközlekedési hálózatával kívánja csökkenti a környezetszennyezést még a közeljövőben. Oslo arra készül, hogy a világ első olyan fővárosa legyen, amely teljesen elektromos tömegközlekedési rendszerrel rendelkezik.

Norvégia fővárosa azt reméli, hogy 2023 végére eléri ezt a részcélt. Az elsődlegesen kitűzött klímacél az, hogy 2030-ra a világ első teljesen kibocsátásmentes városává váljon. A közlekedési projekt keretében a város dízelüzemű buszait 450 elektromos buszra cserélik le. A remények szerint az 500 millió koronás (48 millió eurós) program hosszú távon pénzt takarít meg a városnak.

Olcsóbb a karbantartás, és olcsóbb az elektromos buszok üzemben tartása is

 – mondta Sirin Stav, Oslo környezetvédelemért és közlekedésért felelős alpolgármestere.

Hozzátette még, hogy mindent egybevetve, ez egy mindenki számára előnyös helyzet. A városban tisztább lesz a levegő, a járművek fenntartása pedig alacsonyabb költségek mellett is megvalósulhat. A város legutóbbi pályázatán az e-buszok 5 százalékkal olcsóbbak voltak, mint a dízelüzemű társaik.

A projekt célja a károsanyag-kibocsátás csökkentése, a zaj csökkentése és a város levegőminőségének javítása.

A 700 000 lakosú Oslo már villamosította a legtöbb kompot, amelyek a fjordon közlekednek, amelyen a terület fekszik. Kiterjedt villamos- és kerékpárút-hálózattal is rendelkezik. A város e-buszprogramja a világ nagyvárosai által a légszennyezés csökkentésére tett globális erőfeszítések közepette valósul meg.

Miközben a kormányok és aktivisták a jövő hónapban Egyiptomban megrendezésre kerülő COP27 ENSZ éghajlat-változási csúcstalálkozóra készülnek, Stav arra ösztönzi a többi várost, hogy kövessék Oslo példáját. Ingvild Roerholt, a norvég ZERO környezetvédelmi csoport közlekedési kérdésekkel foglalkozó tanácsadója szerint a buszok bevezetése fontos előrelépést jelent a város számára. Lényeges azonban az is, hogy Oslo a jövőben gondoskodjon arról, hogy átlátható legyen, hogy mennyi kibocsátás kapcsolódik e kompok és járművek előállításához. A teljes, hosszabb távon is fenntartható zöldítésnek szerves része kell, hogy legyen, hogy a járművekhez szükséges elektromos energia is fenntartható forrásból származzon.

(forrás: www.euronews.com)

search icon