Tényleg csodaszer lenne az ingyenes tömegközlekedés Európában?
Tényleg csodaszer lenne az ingyenes tömegközlekedés Európában?

Luxemburg mint ország, és Észtország fővárosa, Tallinn úttörőnek számít Európában – elsőként tették ingyenesség a tömegközlekedés országos, illetve városi szinten.

Rajtuk kívül Európában már több mint 50 város és település tette meg ezt a lépést. Az ingyenes tömegközlekedés bevezetésének elsődleges motivációjaként az éghajlatvédelmi törekvéseket és a társadalmi egyenlőséget említették. Az intézkedés alapelve egyszerű: az ott élő állampolgárok korlátlanul és ingyenesen használhatják a tömegközlekedést a napi utazásaikhoz.

2018-ban Luxemburg volt az első ország, mely eltörölte a viteldíjakat a tömegközlekedésben, és erre nagyon büszkék a hatóságok. Tallinnban 9 évvel ezelőtt vezették be az ingyenes tömegközlekedést. Az észt főváros vezetése azóta alaposan vizsgálja a saját kísérletének eredményeit, melyek elég vegyesek. Ezért elég szkeptikusan nyilatkoztak arról, hogy ez a politika mennyit segített abban, hogy az autósok otthon hagyják járműveiket.

Tallinnban azt láttuk, hogy tovább növekedett a tömegközlekedésről az autózásra való áttérés – emelte ki Mari Jüssi, az Észt Közlekedési Hivatal fenntartható mobilitással foglalkozó szakértője.

Azt viszont elismerte, hogy társadalmi szempontból nem maradt hatástalan a projekt, például sok iskolás gyermeket nevelő család takarított meg pénzt – tette hozzá.

(Forrás: Euronews magyar kiadás Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon