Növekedik a sarkvidéki villámok száma

Növekedik a sarkvidéki villámok száma
Növekedik a sarkvidéki villámok száma

Az Északi-sarkvidéken 2021-ben drámaian megnőtt a villámok száma, ami az éghajlati válság egyik leglátványosabb megnyilvánulása lehet.

Egy olyan térségben, ahol korábban ritkák voltak az ilyen észlelések 2021-ben 7278 villámcsapás történt – majdnem kétszer annyi, mint az előző kilenc évben összesen.

A zivatarok kialakulásához három dolog szükséges: nedvesség, instabilitás és felhajtóerő. A tengeri jég eltűnésével több víz tud elpárologni, ami nedvességet juttat a légkörbe. A magasabb hőmérséklet és a légköri instabilitás tökéletes feltételeket teremt a villámláshoz. A sarkvidéki villámlási trendek változásának nyomon követése ezért sokat elárulhat arról, hogyan változik a légkör az éghajlatváltozás hatására.

A pusztító erdőtüzeket, amelyek tavaly nyáron tomboltak Európában és Észak-Amerikában, legalábbis részben villámlás váltotta ki. Általában egy adott évben az erdőtüzek kevesebb mint 15%-át okozza villámcsapás, de ezek a tüzek nagyobb területet égetnek el, mint az ember által okozottak.

Egy 2014-es tanulmány a hőmérséklet minden egyes Celsius-fokos emelkedésével a villámcsapások gyakoriságának 12%-os növekedését prognosztizálta. A változó éghajlat növelheti a villámok által kiváltott erdőtüzek lehetőségét. A sarkvidéki villámlás alakulásának nyomon követése különösen fontos, ezért ezt a kérdést most és a jövőben is tanulmányozni kell.

Forrás (theguardian)

search icon