Növekedtek az energiahatékonyságot célzó beruházások
Növekedtek az energiahatékonyságot célzó beruházások

A magas energiaárak és az üzemanyag-ellátás zavarai miatt idén felgyorsult az energiahatékonyság irányába tett globális előrelépés. Ennek ellenére ez még mindig nem elégséges az éghajlatváltozással kapcsolatos célok eléréséhez, közölte pénteken a Nemzetközi Energiaügynökség.

A párizsi székhelyű megfigyelőszervezet felszólította a kormányokat, hogy helyezzék előtérbe az épületek és a közlekedés energiahatékonyságának javítására irányuló erőfeszítéseket, mivel a kibocsátás csökkentésére és a hőmérséklet emelkedésének megfékezésére irányuló törekvések nem teljesíthetők kizárólag a megújuló energiaforrások kiépítésére összpontosítva.

Az 1970-es évek olajsokkjai a kormányok részéről az energiahatékonyság hatalmas ösztönzéséhez vezettek, ami jelentős javulást eredményezett az autók, a készülékek és az épületek energiahatékonyságában

 – mondta Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség vezetője egy nyilatkozatban.

A Nemzetközi Energiaügynökség előzetes adatai szerint az energiahatékonyságba, például a hőszivattyúkba és az épületszigetelésbe történő globális beruházások idén 16%-kal, 560 milliárd dollárra nőnek. A beruházások eredményeképpen idén a tavalyi évhez képest 2%-kal hatékonyabban használták fel az energiát, ami csaknem kétszerese az elmúlt öt év ütemének.

A szervezet szerint ez még nem éri el az évtizedben szükséges évi 4%-os átlagos növekedést, így a 2050-es nettó nulla kibocsátási forgatókönyv nem fog tudni teljesülni.

Az adatok szerint idén közel 3 millió hőszivattyút fognak eladni Európában, ami a 2019-ben eladott egységek duplája. A hőszivattyúk a fosszilis tüzelőanyagok helyett elektromos meghajtású mechanikus energiát használnak az épületek fűtésére és hűtésére, ami sokkal fenntarthatóbb megoldást jelent.

(forrás: reuters.com)

search icon