Növekvő éghajlatváltozási kockázatok
Növekvő éghajlatváltozási kockázatok

Egy jelentés szerint a világgazdaság motorjainak tartott területeket fenyegeti a legsúlyosabb konkrét éghajlati kockázat az elkövetkező években. Kína Jiangsu és Shandong tartományai állnak a globális rangsor élén az XDI  (Cross Dependency Initiative) bruttó éghajlati kockázatok 2050-re vonatkozó összehasonlítása szerint.

A globális top 50-ben szereplő területek több mint fele Kínából származik, az Egyesült Államok 18 államával követi őket, Floridával az élen. A top 50-ben több területtel szereplő országok közé tartozik még Brazília, Pakisztán és Indonézia. Európában a magas kockázatúak közé tartozik London, Milánó, Velence, Antwerpen, Hannover és Lille városa. Ide tartozik még Buenos Aires, São Paolo, Jakarta, Peking, Hồ Chí Minh-város, Tajvan és Mumbai.

A jelentés azt is kiemelte, hogy 2050-ig várhatóan Délkelet-Ázsiában fognak a legnagyobb mértékben növekedni a természeti katasztrófák okozta károk. Az XDI szerint a legtöbb kárt globálisan a folyami áradások vagy a part menti elöntéssel kombinált áradások okozzák majd.

A vállalatok, kormányok és befektetők számára létfontosságú, hogy megértsék a fizikai éghajlati kockázatok pénzügyi és gazdasági következményeit, és mérlegeljék ezeket a kockázatokat a döntéshozatal során, mielőtt a költségek kritikus pontot meghaladó mértékben eszkalálódnának

– mondta Rohan Hamden, az XDI vezérigazgatója, aki szerint a rangsor élén álló gazdaságok közül sokan már most is tapasztalják a szélsőséges időjárás és az éghajlatváltozás jelentős pénzügyi terheit.

Az Ian hurrikán 2022 szeptemberének végén sűrűn lakott floridai részeket sújtott, és mintegy 67 milliárd dollár értékű kárt okozott.

(Forrás: mirror.co.uk)

search icon