Növekvő veszélyt lát a permafroszt olvadásában az amerikai hadsereg
Növekvő veszélyt lát a permafroszt olvadásában az amerikai hadsereg

Az alaszkai Fox egy aprócska város, de hétfőn a Pentagon egyik magas rangú tisztviselőjét látta vendégül egy egyedülálló túrára. Kathleen Hicks védelmi miniszterhelyettes azért látogatott Alaszkába, hogy megnézze, hogyan ássa alá az éghajlatváltozás az északi-sarkvidéki katonai bázisok infrastruktúráját.

Katonai mérnökök több mint 50 évvel ezelőtt egy 360 láb hosszú alagutat ástak a fagyott talajba ezen a területen, melynek célja az volt, hogy a tudósok és a Pentagon tisztviselői tanulmányozhassák a permafrosztot, ami a világ felmelegedésével egyre fontosabbá válik.

Az éghajlatváltozás gyorsan megváltoztatja az északi-sarkvidéki tájat, a melegedő hőmérséklet felolvasztja a talajt, ami veszélyes lehet az évtizedekkel ezelőtt felépített szerkezetek állapotára is. Ez különösen aggasztó az amerikai hadsereg számára, amely az Északi-sarkvidék egész területén tart fenn létesítményeket.

Robert McCoy, a Kongresszus által 1946-ban létrehozott és a Védelmi Minisztériummal környezetvédelmi és éghajlati kérdésekben szorosan együttműködő Alaszkai Egyetem Geofizikai Intézetének igazgatója elmondta, hogy

a permafroszt felolvadásán túl – amely a Pentagon legközvetlenebb problémája lehet – a minisztérium eszközeit a partvonal eróziója és a gyakoribb áradások is érintik.

A cölöpökre épített épületek, csővezetékek és egyéb infrastruktúra is úgynevezett „passzív hűtést” igényel, hogy az olvadó permafroszt ne destabilizálja a szerkezeteket. Ám nem ez az egyetlen ok az aggodalomra. Az olvadó sarkvidéki tengeri jég új hajózási útvonalakat nyit meg, és ez felkeltette Amerika két legnagyobb geopolitikai riválisának, Kínának és Oroszországnak a figyelmét.

(Forrás: Scientific American)

search icon