
Biztos hallottál már a növĂ©nyi hĂşsokrĂłl, talán már kĂłstoltad is Ĺ‘ket. Ebben a manapság aktuális tĂ©mában sok kĂ©rdĂ©s vetĹ‘dik fel. PĂ©ldául az, hogy az állat hĂşsával összehasonlĂtva vajon mekkora a műhĂşs karbonlábnyoma. És ami talán ennĂ©l is fontosabb: tĂ©nyleg olyan egĂ©szsĂ©ges, mint ahogy ezt gondoljuk?
HasĂt a műhĂşspiac
Nem tagadhatĂł, hogy a növĂ©nyi hĂşspĂłtlĂł termĂ©kek piaca felĂvelĹ‘ben van. 2020-ban 3,6 milliárd dolláros bevĂ©telt hoztak a műhĂşstermĂ©kek. 2021-ben további 17%-os emelkedĂ©s törtĂ©nt, Ă©s a műhĂşsok kereskedelme 4,2 milliárdos piaccá szĂ©lesedett – figyelhetĹ‘ meg a MarketsandMarkets elemzĂ©sĂ©ben. A növekvĹ‘ igĂ©nynek több mozgatĂłrugĂłja is van. EgyrĂ©szt a klĂma- Ă©s állatjogi törekvĂ©sek nyomán növekszik a növĂ©nyi Ă©trendre átállĂłk száma, másrĂ©szt sokan egĂ©szsĂ©gĂĽgyi megfontolásbĂłl mondanak le a hĂşsrĂłl. NĂ©melyek az állati hĂşsokkal behurcolt vĂrusoktĂłl tartanak.
Forrás: marketsandmarkets.com
A 2020-as években továbbra is a sokakban ellenérzéseket kiváltó szója uralja a növényi húsok piacát. Az sem meglepő, hogy a műhússzegmens legnagyobb szeletét a feldolgozott burgerpogácsák teszik ki. Ez nem véletlen, hiszen a növényi húsok nem homogén anyagok, számtalan különböző hozzávalóból állnak, melyek leginkább darált hús jellegű pogácsák utánzására alkalmasak.
Ebből a piacból is Észak-Amerikáé a legnagyobb részesedés, ezután Európa következik. Egyébként a mi kontinensünkön – történetesen az Egyesült Királyságban – él a legnagyobb vegán lakosság, ami hatással van egész Európára.
Forrás: marketsandmarkets.com
Nem vĂ©letlen, hogy a nagy gyorsĂ©ttermi láncok, mint a McDonald’s, a Burger King Ă©s a KFC már a magyarországi Ă©tlapjára is feltette az alternatĂv hĂşsbĂłl kĂ©szĂĽlt burgereket. Ez mĂ©rsĂ©kelte az árakat. Fontos tudni, hogy a kĂĽlönbözĹ‘ országok Ă©s gyártĂłk termĂ©keinek az összetĂ©telĂ©ben nagy kĂĽlönbsĂ©gek vannak.
Az állati hús hatása a környezetre
Gyakran esik szó a húsok szén-dioxid-lábnyomáról, ami természetesen nem közvetlenül az állatokból, hanem jóval inkább a takarmányozásukhoz kapcsolódó földművelésből származik. Például ha egy sertést kukoricával és szójával táplálnak, akkor a növényekből 12 kalória eredményez 1 kalóriányi húst.
Az ÉlelmezĂ©sĂĽgyi Ă©s MezĹ‘gazdasági Világszervezet, (FAO) számĂtásai szerint az állattenyĂ©sztĂ©s felel a globális ĂśVG-kibocsátás 14,5%-áért. Ennek 65%-áért pedig az a 1,5 milliárd szarvasmarha vonhatĂł felelĹ‘ssĂ©gre, akiket a hĂşsukĂ©rt, illetve tejĂĽkĂ©rt tartunk.
A világ hĂşsfogyasztása ugyanakkor nem csökken. Egy átlagos amerikai Ă©vente 200 kg állati hĂşst fogyaszt. Ez akkora mennyisĂ©g, hogy ha nullára csökkentenĂ©nk az amerikai energetikai szektor ĂśVG-kibocsátását, akkor pusztán a hĂşs- Ă©s tejtermĂ©kek előállĂtása önmagában meghaladná a mĂnusz 1,5 °C elĂ©rĂ©sĂ©hez szĂĽksĂ©ges kibocsátást.
Lehet, hogy mégsem olyan jó a műhús?
Több forrást kell mĂ©rlegelnĂĽnk ahhoz, hogy a hĂşspĂłtlĂłk merĹ‘ben Ăşj tĂ©májában releváns vĂ©lemĂ©nyt tudjunk megfogalmazni. Ehhez az is hozzátartozik, hogy olyan hangokat is hallani, amelyek megkĂ©rdĹ‘jelezik a műhĂşs pozitĂv hatásait. Ez azĂ©rt van, mert a gyártĂłk viszonylag kevĂ©s informáciĂłt adnak a termĂ©keikrĹ‘l, illetve sok pozitĂv kicsengĂ©sű tanulmányt eleve Ĺ‘k rendeltek meg. A New York Times szakĂ©rtĹ‘je egĂ©szen addig ment, hogy azt állĂtja, a vállalatok gyártási mĂłdszereinek titkosĂtása azt jelzi, hogy a kibocsátást illetĹ‘en valĂłjában nincs nagy kĂĽlönbsĂ©g a hagyományos Ă©s a növĂ©nyi hĂşsok előállĂtása között. Az Oxford kutatĂłja is kitĂ©r arra, hogy a növĂ©nyi hĂşsok karbonlábnyoma a marhahĂşsĂ©val szembeállĂtva nagy, de más hĂşsárukĂ©hoz viszonyĂtva már közel azonos.
A hĂşspĂłtlĂłk közĂĽl az emlĂtett vega burgerek kibocsátása a legmagasabb, kilogrammonkĂ©nt 4,1 kg szĂ©n-dioxid-egyenĂ©rtĂ©kkel lehet számolni. Az iparilag nem feldolgozott zöldsĂ©gek Ă©s kĂĽlönbözĹ‘ hĂĽvelyesek ennek csupán az ötödĂ©t eredmĂ©nyezik.
Mekkora a műhúsok károsanyag-kibocsátása?
Ă–ntsĂĽnk tiszta vizet a pohárba: a műhĂşs összessĂ©gĂ©ben mĂ©g Ăgy is jobban megĂ©ri a bolygĂłnak! De nĂ©zzĂĽk a pontos számokat! A Johns Hopkins Egyetem viszonylag friss, 2020-as tanulmánya összevetette a kĂĽlönbözĹ‘ állati Ă©s növĂ©nyi hĂşsok lábnyomát.
Még a legalacsonyabb egységnyi kibocsátású marhahús (34 kg szén-dioxid-egység (CO2e)) és a tejelő marha (15 kg CO2e) is messze felülmúlta a legmagasabb kibocsátású tofut (4 kg CO2e) és a növényi húst (7 kg CO2e).
A sertĂ©s Ă©s a baromfi mutatĂłja már jĂłval kedvezĹ‘bb a marháénál. A legalacsonyabb kibocsátásĂş csirkĂ©nĂ©l 3,2 kg CO2e-gel, a sertĂ©snĂ©l 6 kg CO2e-gel lehet számolni. Ă–sszesĂtve – bár tĂ©nyleg van nĂ©mi átfedĂ©s – a tofu Ă©s a növĂ©nyi hĂşsok átlagos kibocsátása mĂ©g mindig alacsonyabb, mint a többi hĂşsĂ©.
Ehhez mĂ©g hozzájön a vĂzfelhasználás, ami 1 kg sertĂ©shĂşs előállĂtásakor 442 liter, ezzel szemben 1 kg növĂ©nyi esetĂ©ben csak 84 liter.
Forrás: vox.com
Forrás: vox.com
Egészségesek-e a növényi húsok?
A kĂ©rdĂ©s jogos, mivel nemcsak a Föld, de a saját egĂ©szsĂ©gĂĽnk is fontos, ha Ă©lelmiszert választunk. Tudni kell, hogy a legtöbb hĂşspĂłtlĂł finomĂtott, feldolgozott Ă©lelmiszer, amit ĂĽzemi körĂĽlmĂ©nyek között állĂtanak össze. Ebben az esetben gondolni kell az adalĂ©kok problĂ©májára Ă©s a cĂmkĂ©k egyĂ©rtelműsĂ©gĂ©re.
A gyártĂłk nagy erĹ‘feszĂtĂ©seket tesznek azĂ©rt, hogy Ăzre, állagra, szagra Ă©s kĂĽllemre nĂ©zve is elĂ©rjĂ©k a „hĂşsĂ©lmĂ©nyt”. Az Amerikában piacvezetĹ‘ Impossible Food pĂ©ldául a szĂłjábĂłl származĂł leghemoglobint használja adalĂ©kkĂ©nt, amit gĂ©nmĂłdosĂtott Ă©lesztĹ‘k állĂtanak elĹ‘, Ă©s a vas-tartalmĂş molekulák miatt igazi vĂ©res hĂşs Ă©lmĂ©nyĂ©t nyĂşjtja. A másik piacvezetĹ‘, az itthon is jobban ismert Beyond Meat növĂ©nyi zsĂrokat, kötĹ‘anyagokat, cĂ©klalevet Ă©s almasavat használ a hĂşsĂ©rzet elĂ©rĂ©sĂ©hez.
fotĂł: vegnews.com
Az EurĂłpai UniĂłnak a GMO-kat illetĹ‘en szerencsĂ©re jĂłval szigorĂşbb a szabályozási rendszere, Ăgy nálunk nincs forgalomban mĂłdosĂtott szĂłját tartalmazĂł termĂ©k. A Beyond Meat bĂĽszke is arra, hogy GMO-k nĂ©lkĂĽl állĂtja elĹ‘ Ă©lelmiszereit, melyekkel a boltokban Ă©s a gyorsĂ©ttermekben is összefuthatunk.
Az USA-ban ezzel szemben más a helyzet, hiszen ott támogatják a gĂ©nmĂłdosĂtást. A megtermelt szĂłja 94%-a, a kukorica 82%-a GMO-termĂ©k. Az USA-ban gyártott feldolgozott Ă©lelmiszerek 80%-ában mutathatĂł ki valamilyen GMO-származĂ©k.
fotĂł: Impossible Food
Az Agrár minisztĂ©rium – pontosan az alternatĂv fehĂ©rjeforrások fogyasztásában rejlĹ‘ kockázatok feltĂ©rkĂ©pezĂ©se vĂ©gett – mĂ©g 2021-ben komplex vizsgálattal bĂzta meg a NÉBIH-et. A cĂ©l az, hogy valĂłs Ă©s átfogĂł kĂ©pet kapjunk az Ăşj Ă©lelmiszercsoportrĂłl – mondta Nagy István agrárminiszter. Sajnos az eredmĂ©nyekre mĂ©g várnunk kell, de a NÉBIH vĂ©lemĂ©nyĂ©t majd mĂ©rvadĂłnak lehet tekinteni.
Egy zsĂros hamburger attĂłl mĂ©g zsĂros hamburger marad
Azt azonban tudnunk kell, hogy a szĂłban forgĂł termĂ©kek gyorsĂ©ttermi Ă©lelmiszerek sok cukorral Ă©s ĂzesĂtĹ‘vel. A növĂ©nyi burgerek megközelĂtĹ‘leg ugyanannyi kalĂłriát Ă©s zsĂrt tartalmaznak, mint a hagyományosak, ellenben több sĂł van bennĂĽk. ĂŤgy aztán egy kissĂ© már elcsĂ©pelt, de örök igazsággal tehetĂĽnk rendet a tĂ©mában: ezeknek az Ă©teleknek a fogyasztásában is fontos a mĂ©rtĂ©kletessĂ©g!