Túl sok a só növényi alapú húshelyettesítőkben
Túl sok a só növényi alapú húshelyettesítőkben

Egy friss tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy a húshelyettesítő növényi alapú termékek sótartalma magasabb, mint a valódi húsoké.

A kutatók a vizsgálat során 207 növényi terméket és 226 húskészítményt hasonlítottak össze. A Nutrients című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a növényi eredetű húsalternatívák lényegesen kevesebb kalóriát és telített zsírsavat, valamint több rostot tartalmaznak, mint a valódi hús. A képbe egyedül a sótartalom rondít bele.

A megállapítások szerint a vizsgált növényi alapú készítmények több mint 75%-a nem felelt meg a brit kormány sócsökkentési célkitűzéseinek. A sófogyasztás csökkentésének fontosságáról mi is írtunk korábban. Az élelmiszerek magas sótartalma hozzájárulhat a magas vérnyomáshoz, és az azzal összefüggő szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához.

A növényi alapú húspótló egészségesebb alternatívája lehet a húsfogyasztásnak, mivel kevesebb kalóriát és zsírt tartalmaz. Adataink azonban azt mutatják, hogy ezekben a termékekben szükségtelenül magas a sótartalom.

–mondta Roberta Alessandrini a londoni Queen Mary Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője

Az Action on Salt nevű szervezet elnöke, illetve a tanulmány társszerzője Graham McGregor professzor szerint a sócsökkentés a legköltséghatékonyabb intézkedés a szív- és érrendszeri betegségek és a magas vérnyomás elleni küzdelemben. (Independent)

search icon