Nyílik a hóvirág a Füvészkertben! Jön a tavasz?
Nyílik a hóvirág a Füvészkertben! Jön a tavasz?

Még bőven benne vagyunk a télben, de a hóvirágok azt mutatják, hogy a megújulás már elkezdődött. Az elmúlt hetekben az ország több pontján bújtak elő a hóvirágok, most pedig épp a budapesti Füvészkertben gyönyörködtetik a látogatókat. De mit tudunk a hóvirágról?

A hóvirág valójában egy 21 fajból álló növénynemzetség, mely az amarilliszfélék egyik legismertebbike. Magyarországon négy fajával találkozhatunk, ezek közül viszont csak a kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) számít őshonosnak, bár az egyszeri szemlélő számára mind egyformának tűnhet.

A Füvészkerben egyébként nem ez, hanem a pompás hóvirág (Galanthus elwesii) bújt most elő. Ennek őshazája Dél-Ukrajna, Kis-Ázsia és a Balkán, nálunk elsősorban kertekben ültetett példányai figyelhetők meg. Vadon ritkán fordul elő, mivel kertészeti példányai többnyire terméketlenek.

Az őshonos kikeleti hóvirágról fontos még tudni, hogy az egész Európai Unióban védettnek számít, itthon a természetvédelmi értéke 10 ezer forint, egyetlen szál letépését is pénzbírsággal büntetik.

Kevéssé köztudott, hogy a hóvirág hagymája olyan mérgező, hogy elfogyasztása halálos lehet. Különösen érdemes odafigyelni, hogy gyerekek ne vegyék a szájukba a hagymát, mert komoly következményekkel járhat! (Forrás)

search icon