Ezeken a helyeken lehet olcsón hazai szilvát venni
Ezeken a helyeken lehet olcsón hazai szilvát venni

Tavaly a tavaszi fagyok, majd a súlyos aszály miatt átlag alatti lett a szilvatermés, a gazdák pedig aggódtak, hogy a hosszan tartó vízhiányos időszak hatásai átnyúlnak az idei évre is. Az Agrárszektor utánajárt, hogy mire számíthatnak idén a termelők és a fogyasztók.

Magyarországon 2022-ben csaknem 7 ezer hektáron termesztettek szilvát, melynek 70%-a három megyében, Bács-Kiskun, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében koncentrálódott. A tavalyi év során azonban a tavaszi fagyok és a nyári aszályos időszak miatt valamivel az átlag alatti lett a szilvatermés, nagyjából 50-60 ezer tonna között mozgott, azonban a vízhiány miatt a gyümölcsök egy része nem érte el az ideális méretet és beltartalmi értéket.

Szilva – Az őszi szezon egyik slágergyümölcse

Az idei évről azonban mostanáig meglehetősen kevés hír látott napvilágot, ezért az Agrárszektor megkereste Apáti Ferencet, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnökét.

A szakember korábban, általánosságban még úgy fogalmazott, hogy tavaly már a március is úgy indult, hogy nem volt elegendő nedvesség a talajban, amire pedig egy hónapokon át tartó, rendkívüli aszály jött. Most fordítva van, hiszen már az ősz és a tél folyamán volt elegendő csapadék és később, tavasszal, illetve a nyár eddigi folyamán is rendszeresen volt eső. A szakember hozzátette, hogy a sok csapadék összességében kedvező, de néhol már túl sok volt és problémákat is okozott.

Meatless Monday: sósan és édesen is isteni a szilva

Mire számíthatnak a szilva szerelmesei?

A szilva idei évét illetően a szakember elmondta, hogy ennek a gyümölcsnek az érés időszakában az lenne a kedvező, ha a maximális hőmérsékletek 30-32 fok között alakulnak, legyen napsütéses idő és legyen ritka, de megfelelő mennyiségű csapadék. Szerencsére az előző hetek jelentős esőzései okán a talajok vízkészlete teljesen rendben van – tette hpzzá a FruitVeB elnöke.

Magyarországon 6 ezer hektáron termelünk szilvát. Ennek mintegy 40-45%-a található az észek-kelet magyarországi térségben, kb. 40%-a Bács-Kiskun és Pest vármegyékben, a fennmaradó mintegy 15-20% pedig a Dunántúlon vagy az ország más részein

-közölte a legfrissebb számokat Apáti Ferenc.

A szakember beszélt arról is, hogy a magyar termelők egy normális évjáratban 60 ezer tonna körüli szilvatermést takarítanak be, de volt már olyan év is (2014 és 2018), amikor az össztermés közelített a 80 ezer tonnához, a legrosszabb évjáratban viszont (2020) alig érte el a 25 ezer tonnát.

Ebben az évben két részre szakad az ország szilvatermés szempontjából. A termőterület szűk felét adó észak-keleti országrészen fajtától függően közepes vagy jó, míg a termőterület bő felét adó Bács-Kiskun, Pest vármegyékben és a Dunántúlon általában gyenge, helyenként közepes a szilvatermés.

Ez a kettősség vélhetően annak a következménye, hogy az ország középső és nyugati részén egy-másfél héttel korábban kezdődött a virágzás, ami az évek többségében így szokott lenni, ezért az április fagyok érzékenyebben érintették az itteni szilvaültetvényeket, nagyobb mértékű fagykárokat okozva vagy rosszabb terméskötődést eredményezve. A fentiek alapján így közepes szilvatermésre lehet számítani: vélhetően nem fogja elérni vagy megközelíteni a normál évjáratok 60 ezer tonnás termését, de azért jócskán a rossz évjáratok 25 ezer tonnás termése fölött lesz – tette hozzá Apáti Ferenc.

Hol juthatnak hozzá fillérekért a friss hazai szilvához az élelmes magyarok?

Az elmúlt két hétben a szilva kilónkénti bruttó termelői ára a Budapesti Nagybani Piacon a 350 és a 650 forint között mozgott. A budapesti fogyasztói piacokon az elmúlt hetekben 500-1000 forint közötti árakkal lehetett találkozni, míg a vidéki fogyasztói piacokon 550-850 forintos árakat jegyzett fel az Agrárközgazdasági Intézet (AKI). A kiskereskedelmi üzletekben 450 forint körüli áron kínálják a szilvát.

Mindenesetre, aki ebből a gyümölcsből is szeretne kedvezőbb áron vásárolni, az megpróbálkozhat a „Szedd magad!” és a „Vedd magad!” opciókkal. Ezeken a helyeken jellemzően 120-490 forint között kaphatunk egy kiló friss magyar szilvát. Nagyon fontos azonban, hogy a látogatás előtt mindig tájékozódjon az ember, hogy az adott kertészet mikor van nyitva és mit kell magával vinnie a vásárlónak a szedéshez.

Van még néhány hetünk üvegbe zárni a nyarat (recepttel)!

Emellett azt is célszerű megnézni, hogy az adott helyen be kell-e jelentkezni előre, illetve indulás előtt ellenőrizni az adott termelő közösségi oldalán vagy honlapján, hogy nyitva van-e még aznap, vagyis megéri-e egyáltalán elindulni.

Ebben óriási segítséget jelenthet a Gyümölcsvadász és a Szedd magad oldala, ahol a mindenkori szezonális gyümölcsök akciói között lehet böngészni. A szilva esetében az alábbi akciók várnak az élelmes vásárolókra:

Pest vármegye és Budapest környéke:
Abony – Makai Farm
Pécel – Hardi Miklós kertje
Pomáz – Breier Farm
Szokolya – Lakati József Gyümölcsöse

Bács-Kiskun vármegye:
Kecskemét – Bács Zöldért Zrt.
Kecel – Dakota Kert

Fejér vármegye:
Gárdony – Borbás Kert

Győr-Moson-Sopron vármegye:
Győrszentiván – Mészáros Gyümölcsös
Győrszentiván – Nagy Család Gyümölcsöse

Heves vármegye:
Gyöngyös – „Székely föld” Székely családi gazdaság

Nógrád vármegye:
Borsosberény – Berényi Aronia Kert
Rimóc – Percze Vencel

Somogy vármegye:
Csurgó – Ulrich Gyümölcsöskert

Aszalás – Spórolj az évezredes módszerrel!

(Forrás: agrarszektor.hu / Szedlák Levente)

search icon