Sorra nyílnak a „szedd magad” eperföldek
Sorra nyílnak a „szedd magad” eperföldek

Május végétől a szabadföldi szamóca érésével folyamatosan nyitják meg kapuikat a „szedd magad” területek, hogy kicsik és nagyok együtt élvezhessék a saját szüretelésű, zamatos gyümölcsöket.

Sokak kedvenc nyári gyümölcse a földieper – vagy helyesebben szamóca – idén valamelyest később kezdte meg érését szabadföldön, a tavasszal megtapasztalt hűvösebb időjárás miatt, melynek köszönhetően a „szedd magad” szezon csak most indulhat be igazán, kitartva június közepéig-végéig. Április elején országszerte voltak mérhetők jelentősebb hajnali fagyok, így a súlyos kajszi elfagyások mellett, helyeként a szamócaföldek sem úszták meg a fagykárt, mely egyes „szedd magad” földek kényszerbezárásából is látható.

Jó hír viszont, hogy jelentős szamóca kiesésre nem kell számítani, az elmúlt két hét napos időjárásának köszönhetően, kezd beindulni a szabadföldi szezon is. Május 4. hétvégéjén egyre több helyen jelentek meg így a „szedd magad” akciók, június elejétől pedig már az ország minden pontján várják a pirosló fürtök szüretelését.

A „szedd magad” szamóca kilónkénti ára jelenleg helyszíntől függően 960-2000 Ft között alakul. Látogatás előtt mindig érdemes tájékozódni, hogy az adott kertészet mikor van nyitva, mit kell magunkkal vinnünk, vagy szükséges-e előzetes bejelentkezés.

A FruitVeb honlapján a további részletek mellett, vármegyénként gyűjtve olvashatók a „szedd magad” szamócaföldek listája.

(FruitVeb)

search icon