Öntözési közösségekben a jövő
Öntözési közösségekben a jövő

Az Agrárminisztérium közleménye szerint a megfelelő öntözésessel csökkenteni lehet a klímaváltozás káros hatásait, így a mezőgazdasági termelés biztonságának és hatékonyságának alapja az öntözésfejlesztés, ami társadalmi, valamint környezeti szempontból is kulcskérdés.  

Az Agrárminisztérium egyik alapvető célja az öntözéses gazdálkodás minél szélesebb körben történő elterjesztése annak érdekében, hogy a magyar gazdálkodók rugalmasan alkalmazkodhassanak az elégtelen csapadékmennyiség okozta kihívásokhoz. Magyarország érdeke, hogy támogassa a felszíni vízből való öntözést, előmozdítsa az öntözéses gazdálkodás termelői oldalán történő beruházásokat és megteremtse az öntözéshez szükséges szakmai, jogi illetve finanszírozási feltételeket. Ehhez pedig a kormány tíz éven keresztül évente 17 milliárd forintnyi pluszforrást biztosít.

Jelenleg körülbelül 200 ezer hektárnyi terület rendelkezik öntözésre vonatkozó vízjogi engedéllyel, miközben a magyar gazdák akár 400-500 ezer hektárt is öntöznének. Ennek megvalósulása érdekében létrejött a Nemzeti Földügyi Központban az öntözésfejlesztési főosztály. Az új öntözéses gazdálkodási törvény és a végrehajtási rendeletének köszönhetően egyszerűen és gyorsan hozzá lehet férni az öntözés megvalósításához szükséges jogosultságokhoz.

A minisztériumi közlemény kiemeli, a gazdák közötti együttműködés fontosságát, az új jogszabály ezért hozta létre az öntözési közösségek kategóriáját. Az öntözési közösségek speciális támogatási formákat is igénybe vehetnek, készíthetnek környezeti körzeti tervet, és akár harmadlagos művet is üzemeltethetnek az öntözési körzeten belül.

A közösségek száma folyamatosan bővül, tavaly év végéig 25-en kaptak elismerést a működésre.

(kormany.hu)

search icon