Ördög Nóráéknál indul az idei „Tiszta Balaton, tiszta művészet” fenntarthatósági programsorozat

Ördög Nóráéknál indul az idei „Tiszta Balaton, tiszta művészet” fenntarthatósági programsorozat
Ördög Nóráéknál indul az idei „Tiszta Balaton, tiszta művészet” fenntarthatósági programsorozat

Izgalmas programokkal várja a HybridCycle csapata a látogatókat a balatonakarattyai Nekem a Balaton teraszánál június 24-én. A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával már második éve megrendezett „Tiszta Balaton, tiszta művészet szezonnyitó eseménye látványos kupakgyűjtő akcióval, gyerekeknek szóló kreatív újrahasznosító workshoppal és rádiós bejelentkezéssel ad ízelítőt a sokszínűnek ígérkező, fenntartható művészeti programsorozatról. A gyűjtés különlegessége, hogy ezúttal a műanyag kupakokat egy régi, felújított és kifejezetten erre a célra átalakított Kupakabana névre keresztelt kishajóba gyűjthetik a lelkes környezetvédők.

Tiszta Balaton, tiszta művészet

Ami egyeseknek szemét, az valaki másnak kincset érhet. Ez az elve a „Tiszta Balaton, tiszta művészet” elnevezésű fenntarthatósági és az újrahasznosítás üzenetét hirdető művészeti eseménysorozatnak, amit a VEB2023 EKF program együttműködésével a régió minél több különleges helyszínére visz el a HybridCycle.

A kis lépések is számítanak: a 2022-es szezon különböző rendezvényein gyűjtött kupakok felhasználásával kis tárgyak, műalkotások, díszek készülnek majd a művészeti programokon.

Idén is elindulnak a 2021-ben debütált népszerű programelemek, mint például az augusztusi, balatoni Hybridart Camp alkotótábor és a művészeti rezidenciaprogram, melyek kiváló lehetőséget nyújtanak az elvonulásra és az alkotásra, mind a fiatal, mind pedig a tapasztaltabb művészek számára.
A gyermekeknek szóló, szelektív hulladék alapanyagú workshop foglalkozásokkal nyáron és ősszel rendezvényekre, általános iskolákba és meglepetés helyszínekre is ellátogatnak a csapat animátorai, hogy megmutassák a legkisebbeknek, miszerint a hulladék érték is lehet. Ősszel pedig a fenntarthatóság és a művészeti élet ismert szereplői, előadóművészek, alkotók, oktatók érkeznek Veszprémbe, hogy a művészet és a környezetvédelem legégetőbb kérdéseiről beszélgessenek egy egész napos ingyenes rendezvény keretében.

Upcycling workshop

Horgonyt fel, vitorlát bonts, gyűjtés indul!

A pénteken bemutatkozó Kupakabana kishajó installációval fesztiválokon, rendezvényeken, bevásárló központokban és további váratlan helyszíneken találkozhatnak nyáron és ősszel az érdeklődők. A látványos kupakgyűjtő a tömegrendezvények és a hétköznapok egyik leggyakoribb hulladék típusával, a műanyaggal, pontosabban a PET palackokat lezáró kupakokkal veszi fel a versenyt.

A pénteki eseményére érkezők azonnal ki is próbálhatják a hulladék-művészet módszereit: daráló, préselő kisgépekkel először granulátum készül a kupakokból, majd abból apró ajándékok, mint például kiskosár, szappantartó vagy virágalátét.

A 11 órakor kezdődő szezonnyitó egy rövid tájékoztatóval indul, ahol a 2022-es program nagykövetének, Ördög Nórának a részvételével mutatkozik be a programsorozat. Ezt követően 16 óráig ingyenesen próbálhatják ki a legkisebb „felfedezők” a kupakok kreatív újrahasznosítását. A kishajó a programot követően néhány hétre lehorgonyoz a Nekem a Balaton teraszánál, hogy tovább gyűjtse az alapanyagokat a kreatív kedvű művészeknek a népszerű balatoni helyszínen.

„Töltsük meg együtt a Kupakabana kishajót kupakokkal és tegyünk egy lépést ma is a környezetünkért a művészet, az alkotás eszközével!”

search icon