Ördög Nóráéknál indul az idei „Tiszta Balaton, tiszta művészet” fenntarthatósági programsorozat
Ördög Nóráéknál indul az idei „Tiszta Balaton, tiszta művészet” fenntarthatósági programsorozat

Izgalmas programokkal várja a HybridCycle csapata a látogatókat a balatonakarattyai Nekem a Balaton teraszánál június 24-én. A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával már második éve megrendezett „Tiszta Balaton, tiszta művészet szezonnyitó eseménye látványos kupakgyűjtő akcióval, gyerekeknek szóló kreatív újrahasznosító workshoppal és rádiós bejelentkezéssel ad ízelítőt a sokszínűnek ígérkező, fenntartható művészeti programsorozatról. A gyűjtés különlegessége, hogy ezúttal a műanyag kupakokat egy régi, felújított és kifejezetten erre a célra átalakított Kupakabana névre keresztelt kishajóba gyűjthetik a lelkes környezetvédők.

Tiszta Balaton, tiszta művészet

Ami egyeseknek szemét, az valaki másnak kincset érhet. Ez az elve a „Tiszta Balaton, tiszta művészet” elnevezésű fenntarthatósági és az újrahasznosítás üzenetét hirdető művészeti eseménysorozatnak, amit a VEB2023 EKF program együttműködésével a régió minél több különleges helyszínére visz el a HybridCycle.

A kis lépések is számítanak: a 2022-es szezon különböző rendezvényein gyűjtött kupakok felhasználásával kis tárgyak, műalkotások, díszek készülnek majd a művészeti programokon.

Idén is elindulnak a 2021-ben debütált népszerű programelemek, mint például az augusztusi, balatoni Hybridart Camp alkotótábor és a művészeti rezidenciaprogram, melyek kiváló lehetőséget nyújtanak az elvonulásra és az alkotásra, mind a fiatal, mind pedig a tapasztaltabb művészek számára.
A gyermekeknek szóló, szelektív hulladék alapanyagú workshop foglalkozásokkal nyáron és ősszel rendezvényekre, általános iskolákba és meglepetés helyszínekre is ellátogatnak a csapat animátorai, hogy megmutassák a legkisebbeknek, miszerint a hulladék érték is lehet. Ősszel pedig a fenntarthatóság és a művészeti élet ismert szereplői, előadóművészek, alkotók, oktatók érkeznek Veszprémbe, hogy a művészet és a környezetvédelem legégetőbb kérdéseiről beszélgessenek egy egész napos ingyenes rendezvény keretében.

Upcycling workshop

Horgonyt fel, vitorlát bonts, gyűjtés indul!

A pénteken bemutatkozó Kupakabana kishajó installációval fesztiválokon, rendezvényeken, bevásárló központokban és további váratlan helyszíneken találkozhatnak nyáron és ősszel az érdeklődők. A látványos kupakgyűjtő a tömegrendezvények és a hétköznapok egyik leggyakoribb hulladék típusával, a műanyaggal, pontosabban a PET palackokat lezáró kupakokkal veszi fel a versenyt.

A pénteki eseményére érkezők azonnal ki is próbálhatják a hulladék-művészet módszereit: daráló, préselő kisgépekkel először granulátum készül a kupakokból, majd abból apró ajándékok, mint például kiskosár, szappantartó vagy virágalátét.

A 11 órakor kezdődő szezonnyitó egy rövid tájékoztatóval indul, ahol a 2022-es program nagykövetének, Ördög Nórának a részvételével mutatkozik be a programsorozat. Ezt követően 16 óráig ingyenesen próbálhatják ki a legkisebb „felfedezők” a kupakok kreatív újrahasznosítását. A kishajó a programot követően néhány hétre lehorgonyoz a Nekem a Balaton teraszánál, hogy tovább gyűjtse az alapanyagokat a kreatív kedvű művészeknek a népszerű balatoni helyszínen.

„Töltsük meg együtt a Kupakabana kishajót kupakokkal és tegyünk egy lépést ma is a környezetünkért a művészet, az alkotás eszközével!”

search icon