Óriás pöfeteg a tányéron – Akár otthon is termesztheted!

Óriás pöfeteg a tányéron – Akár otthon is termesztheted!
Óriás pöfeteg a tányéron – Akár otthon is termesztheted!

Népszerű gomba az óriás pöfeteg, tekintélyes mérete és finom íze sokakat elcsábít. Ráadásul otthon is termesztheted!

Nem csoda, hogy a pöfeteg gomba ennyire népszerű, hiszen tekintélyes méretével és egyedi formájával nagyon is felhívja magára a figyelmet. Óriási öröm találni egyet belőle, hiszen nemcsak szép látvány, hanem finom is. De vajon érdemes otthon termeszteni és rendszeresen elkápráztatni a belőle készült ételekkel a családunkat, barátainkat, vagy egyszerűbb a szerencsére bízni a begyűjtését?

Sok olyan gomba van, amelyet akár otthon is tudunk termeszteni. Az otthoni gombatermesztés pedig igazán örömteli és izgalmas folyamat, így érdemes kipróbálni. Vágjunk bele, és nem fogjuk megbánni! Csak azt, hogy nem kezdtük el már jóval korábban.

Ismerd meg a pöfeteg gombát!

Az óriás pöfeteg a gombákhoz, ezen belül a kalaposgombák rendjébe és a csiperkefélék családjába tartozó gombafaj. Leggyakrabban a tápanyagokban gazdag réteken, legelőkön és erdőkben fordul elő, egész Európa területén. Azért is olyan jelentős dolog találni egyet belőle, mert tekintélyes méretei vannak. Átmérője akár 40 centiméter, súlya pedig több kilogramm is lehet.

Fiatalon felszíne fehér és finoman pelyhes, majd idővel megbarnul. Belső spóratermő rétege kezdetben fehér, majd barna lesz. Csak fiatal, fehér, rugalmas húsú példányait érdemes gyűjteni, amelyeknek a bőre könnyen lehúzható. Tisztítás után nagy mérete miatt fel kell szeletelni, majd akár vajon párolva, akár rántva is kiváló.

Habár könnyen fel lehet ismerni, azért mint minden gomba esetében, itt is teljesen biztosra kell mennünk, nehogy összetévesszük egy másik, nem ehető gombával. Így hát, ha úgy véljük, óriás pöfeteg gombát találtunk, középen vágjuk ketté, és nézzük meg a belsejét! Ha tömött, rugalmas húsú, fehér színű, akkor még fiatal a gomba, és ehető. Azonban minden esetben vigyük el gombaszakértőhöz, mert egyes galócafajták fiatal példányai is nagyon hasonlítanak hozzá!

A kalapja és a tönkje nem különül el, hanem nagy, osztatlan, fehér színű, gömbölyű képződményt alkot. Mielőtt a gomba túl éretté válik, és már nem ehető, a külseje megreped, és a fehér belseje láthatóvá válik. Ekkor a legjobb leszednünk, hiszen ekkor a legfinomabb.

Leginkább mostanában, a nyár végén és kora ősszel találkozhatunk vele, általában augusztustól október végéig szedhető.

Alakja és mérete is különleges.
Kép: canva

Így termesztheted otthon az óriás pöfeteg gombát!

Amelyik kertben ideálisak a feltételek, például nitrogéndús a talaj, ott könnyen megterem. Azonban nem mindegy, hogy szórjuk el a spóráit, ha sikerrel szeretnénk járni. Fontos, hogy olyan pöfeteget használjunk, amelyiknek már érett, barna spórái vannak. Érdemes a spórákat 2 liter vízbe önteni, és egy csipet sót adni hozzá, mert a só megakadályozza a baktériumok elszaporodását.

1–2 napig tartsuk szobahőmérsékleten a vizes spórákat, majd öntsük ki oda a kertünkbe, ahol a pöfeteg gombát termeszteni szeretnénk! Sajnos egyáltalán nem biztos, hogy valóban sikerrel fogunk járni. Bár nyugodtan próbálkozhatunk, ha biztosra akarunk menni, érdemes visszajárni azokra a helyekre, ahol begyűjtöttük.

Ezért fogyasszunk sok pöfeteg gombát!

A pöfeteg gomba illata nagyon kellemes, íze kissé semleges, így ne sajnáljuk tőle a fűszereket, amikor ételt készítünk belőle! Amellett, hogy a pöfeteg gomba tápláló, egyáltalán nem hizlal, és a koleszterinszintet sem emeli meg. Ráadásul, ha egy igazán jelentős méretű példányt sikerül találni, egy nagyobb társaság is jóllakhat belőle.

Nagyon jó húspótló, mivel fehérjéjének összetétele az állati fehérjéhez hasonló. Ezen kívül tartalmaz szénhidrátokat, ásványi sókat, vasat, kinint, B-, D- és E-vitamint.

Mivel a gombából készült ételek megterhelik a gyomrot, mert a megemésztésükhöz a húsoknál hosszabb időre van szüksége a szervezetnek, érdemes inkább ebédre, és nem vacsorára fogyasztani. Hamar megromlik, ezért ne tartogassuk sokáig, hiszen akár már egy nap után képes súlyos mérgezéseket okozni.

Csiperkét is termeszthetsz otthon

csiperke gomba jellegzetesen hazai termesztési módja a polietilén zsákos pincei termesztés. Bár elsőre esetleg ijesztőnek és bonyolultnak tűnhet, a valóságban egyáltalán nem az. A gombazsákokat készen tudjuk megvásárolni. A csiperke elhalt növényi sejtekből származó cellulóz bontásával fedezi szénhidrátszükségletét, de a fejlődéséhez nitrogénre és egyéb ásványi anyagokra is szüksége van, amelyeket a gombafonalak szívnak fel környezetükből. Táptalaja a komposzt, ami nitrogén műtrágyából, érlelt szalmás trágyából és ásványi anyagokból áll.

A csiperkét is megpróbálhatod termeszteni.
Kép: canva

A csiperke csírájával beszőtt zsákokat pincében, garázsban vagy fóliasátorban helyezhetjük el. A zsák felszínét vízszintesre kell igazítani, és nyirkos fóliával betakarni. Az első két hétben 20–25 Celsius-fokos hőmérsékletre van szüksége, majd le kell venni a borítást, és a tápközeget 4 cm vastagon takarófölddel kell beborítani. Tíz nap múlva a hőmérsékletet fokozatosan csökkentsük le 17–18 Celsius-fokra, hogy kellő mennyiségű gombánk teremjen! A zsákok környékét locsoljuk meg vízzel!

A termés négy hullámban jelenik meg. Az első szedés a zsákok elhelyezése után 32–38 nappal történhet. Fontos, hogy csak akkor szedjük le a gombákat, amikor a kalapjuk alatt az úgynevezett fátyol kitapintható. A gombát csavarva emeljük ki a talajból! Ha beszakadna az alja, azt is szedjük ki!

A laskagomba is megterem otthon

laskagomba termesztéséhez polietilén zsákba töltött, csírával átszőtt alapanyagot kell beszerezni. A laskagomba is több hullámban terem. 4–5 termésidőt célszerű bevárni, ezalatt 3–5 kg termés várható. A zsákokat olyan helyiségekben szükséges elhelyezni, ahol a gombák számára megfelelő a klíma: ideális lehet számukra a pince, a garázs, de akár a lépcsőház is.

A laskagombát farönkön is termeszthetjük. A gombafonalakkal átszőtt rönköket árnyékos, szélvédett helyen, háromnegyed részig kell a földbe süllyeszteni. Ügyeljünk arra, hogy a rönk környéke mindig kellően nedvesen legyen tartva, hiszen így tudnak kifejlődni a gombatestek.

A laskagomba sokféleképp felhasználható.
Kép: canva

A laskagomba legszívesebben 17 Celsius-fok környéki hőmérsékleten terem. 25 Celsius-fokosnál melegebb helyiségben már nincs is értelme kísérletezni a termesztésével, hiszen ilyenkor a zsákok nagyon könnyen kiszáradhatnak. A jól átszőtt zsákoknak nem árt a hideg és a fagy sem. Ahogy emelkedik a hőmérséklet, úgy válik a zsák újra termőképessé. A szükséges páratartalom 75 és 90% között van. Ehhez a gombatestet tiszta vízzel kell permetezni naponta 2–3 alkalommal. A túl sok víz ártalmas lehet. A páratartalom növelése legkönnyebben a padozat öntözésével érhető el. A laskagomba kevés fényt igényel. Ha ezt nem kapja meg, a gombák nem tudnak kalapot fejleszteni.

A fény csak a termés időszakában szükséges. Fontos, hogy a zsákokat jó levegőjű helyiségben helyezzük el. Ügyeljünk arra is, hogy a nagy ellenség, a meztelencsiga, ne férjen hozzá a zsákokhoz, hiszen összekenné a gombákat a váladékával, így azt már nem tudnánk elfogyasztani.

A gombafonalak 2–3 hét alatt szövik át a tápközeget. Ezt követően a gombakezdemények kibújnak a zsák lyukain. Ha a fólia elvált a tápközegtől, akkor célszerű felhasogatni, hogy a belül képződő gombák is kellő méretűre meg tudjanak nőni. A gombát akkor kell leszedni, amikor a kalap széle kezd elvékonyodni és barnulni. A nagyságukat nem érdemes figyelembe venni, hiszen néha nagyra nőnek, néha pedig aprók maradnak, de ettől még tökéletesen alkalmasak a fogyasztásra.

Forrás: Agroinform

Kiemelt kép: canva

search icon