Ősszel is számos kerti virágban gyönyörködhetünk

Ősszel is számos kerti virágban gyönyörködhetünk
Ősszel is számos kerti virágban gyönyörködhetünk

Bár már oda a nyár és annak sokszínűsége, az ősznek is megvannak a jellegzetes kerti virágai. Ha számosságban nem is érnek a nyáriak nyomába, szépségük legalább olyan különlegessé teszi őket, mint a meleg évszakbéli társaik. Ezekből az őszi virágokból gyűjtöttünk egy csokorral.

Csicsóka

A csicsókát sokan ismerik a konyhából vagy a piacról, de nem mindenki tudja, hogy dísznövényként is elsőrangú. Az akár három méter magasra megnövő szárán a virágok jellemzően nyár végétől nőnek.

Csicsóka – Helianthus tuberosus

Túlzottan nem tápanyagigényes, de a nedvességet szereti. A megfelelő körülmények között gyorsan és erőteljesen terjed. Eredetileg Észak-Amerikából származik, megemlítendő, hogy az invazív növények közé sorolják, ezért érdemes megfelelően kordában tartani.

Gumói ehetőek, szedésük októbertől kezdődik, de télen is folytatható

Évelő őszirózsa

Az évelő őszirózsák nemzettsége közel 200 fajt foglal magába, a közepes és magas virágok pedig a nyár második felében és ősszel nyílnak. Gondozása viszonylag egyszerű, de főleg nyáron igényel némi öntözést. Szereti ha jó minőségű és kissé nyirkos a talaja, valamint a megfelelően napos helyet.

Az évelő őszirózsafélék nemzetsége (Aster) igen népes

Csinos sáfrány

Ez a gyönyörű, lila virág Törökországban illetve a Balkánon őshonos, közeli rokona a fűszersáfránynak. Legjobban lombos fák alatti üres területeken érzi magát, ideális körülmények között könnyen elszaporodik.

A törékenynek tűnő csinos sáfrány (Crocus pulchellus) magról és hagymáról is szaporítható

Ősszel nyíló virágai szépen díszlenek sziklakertekben, a napos és a félárnyékos helyet is kedvelik. elsősorban a jó vízáteresztő-képességű talajokat kedvelni, melyeknek nem túlságosan magas a tápanyagtartalma, mely akár kavicsos, homokos is lehet.

Díszkáposzta

Egy kicsit kilóg a sorból, hiszen a díszkáposzta nem virágával, hanem leveleivel díszít, viszont a virágos növények többségével szemben ősz végén és télen pompázik leginkább.

A díszkáposzta (Brassica oleracea) mostanában kezd igazán divatba jönni

Nem csak kertbe, de teraszra és balkonládába és ültethetjük. A növény legtöbbször alacsony, 30-40 cm átmérőjű, levelei pedig fajta szerint hullámos vagy csipkés szélűek, szorosan egymáshoz simulók. (citygreen)

search icon