Az ősz számomra a gazdag, tartalmas levesek ideje. Sokszor túrázni is azért szeretek a ködös őszi időben, hogy utána megehessek egy nagy adag forró, átmelegítő levest (na jó, nem csak ezért). Lépjük túl kicsit a sütőtökkrémlevesen, és nézzük meg, mivel melegítik fel a gyomrukat és a szívüket más nemzetek, ha levesről van szó!
Hússal vagy anélkül, a leves mindig jó választás. Én személy szerint szeretek akár főétkezésként is gondolni rá, mert egy igazán tartalmas leves tökéletesen megállja a helyét magában is. Erre sok nemzet rájött már: jobbnál jobb levesek közül választhatunk, akár mexikóira, akár koreaira, akár perzsára vágyunk.
Éppen ezért érdemes kicsit kinyitni ősszel a gasztronómiai kaput, aztán határozottan belépni rajta. Hálás leszel magadnak, amiért elindultál ezen az utazáson, a saját konyhádban.
Sopa de Ajo – Baszk fokhagymaleves
Fokhagymás, füstös, telt leves, amelyet jó spanyol szokásként kenyérrel sűrítenek. Ez fontos lépés, kezelhetnénk akár a gazpacho őszi testvéreként is.
Hozzávalók:
- 120 g kiváló minőségű bagett,
- 120 ml olívaolaj,
- 1 fej fokhagyma (kb. 12 gerezd) meghámozva és apróra vágva,
- 1 púpozott ek pimentón de la Vera (füstölt spanyol paprika),
- 2 l házi csirkehúsleves,
- 2 tk só,
- 2 ek sherry ecet,
- 3 nagy tojás, felverve.
Így készítsd el!
Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra! Helyezd a bagettet egy tepsire! Előmelegített sütőben 20–25 perc alatt szépen megpirul, majdnem megég. Vedd ki a sütőből, és hagyd kihűlni! Törd össze a kenyereket nagyobb darabokra!
Hevíts fel 7 evőkanál olajat egy nagy lábosban közepesen magas hőmérsékleten! Add hozzá a kenyérdarabokat, és vedd a hőt közepesre! Főzd addig, amíg felszívja az olajat, majd vedd ki a kenyeret, és tedd félre! Add hozzá a fokhagymát és a maradék 1 evőkanál olajat! Közepes lángon, folyamatos keverés mellett főzd, amíg a fokhagyma aranybarna nem lesz! Keverd bele a paprikát! Add hozzá a húslevest és a sót; forrald fel!
Add a kenyeret a leveshez! Csökkentsd a hőt alacsonyra, és tartsd lassú tűzön! Mehet hozzá az ecet. Főzd időnként megkeverve, hogy a kenyér összetörjön, amíg az ízek összeolvadnak, ez körülbelül 25 perc. Kóstold meg, és ha szükséges, adj hozzá még sót!
Tálaláskor forrald fel a levest közepes lángon! Folyamatos keverés mellett lassan öntsd a felvert tojást a forró levesbe! Ha nagyobb darabok maradnak a kenyérből, ollóval vágd fel, vagy kanállal törd szét, majd forrón tálald!
Caldo de Pollo
A mexikóiak nem egyszerű csirkehúslevesnek hívják: úgy tartják, gyógyító ereje van. Ebben a levesben minden összpontosul, ami mexikói, és mindemellett különösen pikáns, színes foltja lehet a hűvös őszi napoknak.
Hozzávalók:
- 4 db csirkecomb negyed,
- 1,2 l víz,
- 1 ek köménymag,
- 4 gerezd fokhagyma összetörve,
- 3 1/2 tk só,
- 3 db sárgarépa meghámozva és kisebb darabokra vágva,
- kb. 5 db burgonya negyedelve,
- 1 db közepes méretű vöröshagyma,
- 3 db zellerszár kis darabokra vágva
- 160 g nyers árpa,
- 1 db paradicsomkonzerv vagy paradicsomlé,
- 280 g kockára vágott paradicsom és zöld chili (például Ro-Tel),
- 2 db jalapeño szárral.
Így készítsd el!
Keverd össze a csirkecombok 2/3-át, a köményt, a fokhagymát és 1 evőkanál sót egy nagy serpenyőben! Forrald fel, majd csökkentsd a hőt; fedd le, és lassú tűzön párold 25 percig!
Ezután mehet bele a többi alapanyag. Vedd fentebb a hőt, majd miután felforrt, csökkentsd vissza! Fedd le, és addig párold, míg az árpa és a zöldségek, a csirke meg nem puhult, ez kb. 40 perc. Szedd le a húst a csontokról, és sózd még, ha szükséges!
Harissaleves
A harissa voltaképp egy paprikakrém, amelyet a dél-afrikai konyha gyakran használ. Ez a leves felhasználja ezt a fűszeres krémet, gyorsan kész van, ráadásul húsmentes. Kifejezetten szeretem a húsmentes leveseket, amelyekből jól kiérződik a zöldségek íze, és nem a húsé dominál.
Hozzávalók:
- 3 ek extra szűz olívaolaj,
- 1 db nagy hagyma felkockázva,
- 1 db nagy sárgarépa kockára vágva,
- só,
- 6 gerezd fokhagyma meghámozva és vékonyra szeletelve,
- 1 ek őrölt kömény,
- 1–2 evőkanál harissa,
- 2 konzerv csicseriborsó,
- 2 ek citromlé,
- méz ízlés szerint.
Így készítsd el!
Melegítsd fel az olívaolajat egy levesesfazékban közepes lángon! Add hozzá a hagymát, a sárgarépát és egy csipet sót, és időnként megkeverve 8–10 perc alatt párold puhára! Keverd hozzá a fokhagymát és a köményt, és főzd illatosra 1 percig! Keverd hozzá a harissát!
Add hozzá a csicseriborsót és a folyadékot! Tölts meg egy kannát vízzel, és ezt is öntsd hozzá! Sóval ízesítsd, és forrald fel! Vedd lentebb a lángot, és időnként megkeverve főzd, amíg a csicseriborsó felmelegszik, és az ízek összeérnek. Kapcsold le a tűzhelyet, és keverd a levesbe a citromlevet! Most kóstold meg: adj hozzá sót, vizet (ha túl sűrű), mézet (ha túl csípős) és/vagy harissát (ha nem elég fűszeres), ízlés szerint! Forrón tálald tetszés szerinti feltéttel!
Aash Reshteh
A régi fárszi nyelvben az Aash szó minden elkészített ételre utalt, nemcsak erre a sűrű levesre. A perzsa ételek között ez a leves szimbolikus, ünnepi étel, amelyben fontos szerepet kap a tészta.
Hagyományosan az Aash-t naan sangak kíséri, egy perzsa kovász alapú laposkenyér, amelyet forró kavicsokon sütnek, de bármilyen tetszőleges laposkenyérrel, például pitával vagy naannal is tálalható.
Hozzávalók:
- 2 ek olívaolaj,
- 1 db nagy hagyma felkockázva,
- 1 tk őrölt kurkuma,
- 65 g szárított pinto bab egy éjszakán át áztatva,
- 65 g szárított vörös vesebab egy éjszakán át áztatva,
- 65 g szárított nagy szemű bab egy éjszakán át áztatva,
- 2,2 l víz,
- 100 g szárított zöld lencse,
- 1 1/2 tk finom tengeri só,
- 1/2 tk frissen őrölt fekete bors,
- 20 g durvára vágott friss petrezselyem,
- 20 g durvára vágott friss koriander,
- 20 g durvára vágott friss kapor,
- 50 g durvára vágott friss spenót,
- 6 db közepes zöldhagyma apróra vágva,
- 30 ml frissen facsart citromlé,
- 225 g linguine tészta félbe törve,
- 40 ml kashk (perzsa tejsavószósz) 60 ml vízzel keverve, vagy helyettesíthető tejföllel is.
A feltétekhez:
- 6 ek olívaolaj,
- 1 db nagy hagyma vékonyra szeletelve,
- 1/4 tk finom tengeri só,
- 6 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve,
- 2 ek szárított menta,
- 2 ek kashk elkeverve 1 ek vízzel, vagy helyettesítheted tejföllel is.
Így készítsd el!
Egy edényben melegítsd fel az olajat közepes lángon, amíg csillogni kezd! Add hozzá a hagymát, és folyamatos keverés mellett párold aromássá és enyhén aranybarnává, körülbelül 15 perc alatt! Add hozzá a kurkumát, és párold pár percig, mielőtt hozzáadnád a babokat!
Ezután mehet hozzá a víz. Vedd fentebb a hőt, és forrald fel! Ezután vedd alacsonyabbra, fedd le az ételt, és főzd, amíg a bab megpuhul, körülbelül 60 perc alatt! Add hozzá a lencsét, sózd, borsozd, és lassú tűzön főzd tovább körülbelül 30 percig, amíg a bab és a lencse megpuhul!
Add hozzá a petrezselymet, a koriandert, a kaprot, a spenótot, a zöldhagymát és a citromlevet! Óvatosan keverd addig, amíg minden jól össze nem keveredik az edényben!
Fedd le és lassú tűzön főzd 30 percig! A leves sűrű lesz az összetevőktől, ebben a szakaszban ez is a dolga. Add hozzá a tésztát, óvatosan keverd bele a levesbe! Fedd le, és lassú tűzön főzd, amíg a tészta „al denté”-re fő! Ez körülbelül 10 percet vesz igénybe. Főzés közben időnként keverd meg, hogy ne tapadjon semmi az edény aljához!
Mehet hozzá a kashk (vagy a tejföl), és addig keverd, amíg teljesen be nem olvad a levesbe! Kapcsod le a hőt, és hagyd állni az Aash-t 10 percig, mielőtt a feltétekkel tálalnád! A feltéteket külön pirítsd le, és tedd a leves tetejére!
Zöldséges Tom Yum
Csodálatos leves, minden cseppje aranyat ér. A Tom Yum leves egy hagyományos thaiföldi étel, amelyet általában garnélarákból vagy csirkehúslevesből és egyéb nem vegetáriánus alapanyagokból készítenek, de ez a finom változat 100%-ban vegán. Próbáld ki!
Hozzávalók:
- 1 tk növényi olaj,
- 1 ek zúzott fokhagyma,
- 2 tk friss darált gyömbér vagy szeletelt galangal,
- 3–4 db thai chili kimagozva és apróra vágva,
- 1,2 l zöldségalaplé,
- 2 szál citromfű meghámozva és nagyobb darabokra vágva,
- makrut lime 2–3 db egész levele,
- 1–2 tk chilipaszta,
- 1 tk cukor,
- 2 ek szójaszósz,
- 2 ek citromlé frissen facsarva,
- 30 g friss shiitake vagy laskagomba,
- 100 g csiperkegomba szeletelve,
- 100 g apróra vágott friss paradicsom,
- 1 kg extra kemény tofu lecsepegtetve és kockákra vágva,
- friss koriander díszítéshez.
Így készítsd el!
Egy nagy fazékban melegítsd fel a növényi olajat közepes lángon! Add hozzá a darált fokhagymát, a darált gyömbért és a thai chilit! Főzd 2–3 percig gyakran kevergetve, vagy amíg a fokhagyma illatos nem lesz!
Add hozzá az alaplevet, a citromfű szárát és a makrut lime leveleit! Forrald fel a keveréket, majd vedd le a hőt, fedd le az edényt, és párold 5–10 percig!
Egy lyukas kanál segítségével távolítsd el a citromfű szárát és a lime-leveleket. Add hozzá a forró chilipasztát, a cukrot, a szójaszószt és a friss lime levét, keverd össze, és forrald vissza a keveréket! Add hozzá a friss gombát és a csiperkét, és főzd 2–3 percig, vagy amíg a gomba kissé megfonnyad!
Csökkentsd a hőt, majd add hozzá a friss paradicsomot és az extra kemény tofut! Párold még körülbelül 3–5 percig! Adj hozzá sót vagy más fűszereket ízlés szerint, és forrón tálald kedvenc tésztáddal vagy rizzsel! A noodle tészta szuper hozzá. Díszítheted friss korianderlevéllel és további néhány csepp chilipasztával, ha szükséges.
Kiemelt kép: canva