Pécs 2030-ig klímasemleges várossá válna
Pécs 2030-ig klímasemleges várossá válna

Baranya vármegye székhelye is bekerült az Európai Bizottság által kiválasztott 100 európai város közé, amelyek támogatást kaphatnak ahhoz, hogy megvalósíthassák klímasemlegességi célkitűzéseiket. Ebbe a NetZeroCities nevű platform szakmai támogatása lesz a város segítségére. A tervek szerint Pécs 2030-ig elérheti akár a teljes klímasemlegességet is.

Mind a 27 európai uniós tagállam elkötelezte magát amellett, hogy 2050-re – a világon elsőként – a kontinens egészén megvalósítja a klímasemlegességet. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a párizsi megállapodásban kitűzött célokat az EU be tudja tartani. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, a tagállamok vállalták, hogy 2030-ig legalább 55 százalékkal csökkentik a kibocsátást az 1990-es szinthez képest.

Pécs önkormányzata tavaly januárban nyújtotta be jelentkezési szándékát az Európai Green Deal részeként, a Horizont Europe keretében megvalósítandó „100 klímasemleges város misszió” nevű európai uniós programra.

Az Európai Bizottság a magyar városok közül Budapestet, Miskolcot és Pécset választotta be a programba. Ennek keretében Pécs Megyei Jogú Város vállalja, hogy 2030-ra nettó zéró karbonkibocsátásúvá válik a működése

– írja cikkében a gazmag.hu.

A célkitűzés ambiciózus, ennek elérése csak egy széleskörű, rendszerszintű munkával, az érintett felek bevonásával, partnerségi együttműködésben valósítható meg. Ilyen együttműködő partner lesz mostantól a Pécsi Tudományegyetem is, ami nem meglepő, tekintettel arra, hogy a fenti törekvés szervesen illeszkedik a PTE Zöld Egyetem programhoz.

Az intézmény az elmúlt időszakban kiemelt kutatási-, képzési- és harmadik missziós területeként nevesítette mind a tiszta technológiákhoz, mind a megújuló energiák felhasználásához kapcsolódó kutatási-, innovációs és képzési programokat, tevékenységeket. Ezek a tudomány- és tématerületek jelenleg meghatározó fontosságúak több sikeres projektfejlesztésben, illetve az egyik potenciális alapját képezik az Egyetem hosszútávú fejlesztési stratégiájának.

A most megkötött együttműködés kiemelt célja, hogy a Nemzeti Hidrogén Stratégiához illeszkedve a PTE szakmai bázisán a Baranyai Hidrogén Völgy (ökoszisztéma) projektben Pécs és térsége meghatározó szerephez jusson, nemcsak a kutatás-fejlesztési, hanem az energiatermelési és tárolási tevékenységek tekintetében is.

(Forrás: gazmag.hu)

search icon