A Planet 2021 a jelenben keresi a megoldásokat, de a jövőre is gondol
A Planet 2021 a jelenben keresi a megoldásokat, de a jövőre is gondol

November 29-én ünnepélyesen megnyitották a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozót, majd 30-án a széles tömegek is birtokba vették a rendezvénynek helyt adó Hungexpót. Külföldi delegációktól, nagy múltú innovátoroktól, startupoktól és gyerekcsoportoktól nyüzsögtek a termek. És egészen december 5-ig bárki kilátogathat a Planetre, mely ingyenesen megtekinthető, pusztán egy online regisztráció szükséges hozzá.

Áder János Márai Sándor soraival nyitott a meg a rendezvényt

A Planeten 185 kiállító mutatkozik be a legkisebb startupoktól a legnagyobb vállalatokig, mintegy 20 ezer négyzetméteres területen. Több mint egyharmaduk a visegrádi négyek (V4) államaiból érkezett. Bemutatják, hogy milyen előrelepések történtek Közép-Európában például az agrárium, a hulladékgazdálkodás vagy az okosvárosok, az energia, és a közlekedés területén.

Az esemény megnyitóján, melyet a Virtuózok gyermek zenészei is színesítettek a magyar köztársasági elnök mellett részt vett Andrzej Duda lengyel államfő is. Áder János beszédében a muzsikusokat is dicsérte és Márai Sándortól idézett, aki a Füves könyvében a feladatokról és a pillanatról ír, melyet meg kell ragadni.

Áder János tartalmas eszmecserét, a további munkára ösztönző találkozásokat kívánt a budapesti expó és világtalálkozó minden résztvevőjének.

“Nekünk pedig, aki Budapesten a közös jövőért viselt felelősség miatt összegyűltünk, az a feladatunk, az a pillanatunk, hogy ezek a fiatalok olyan, vagy jobb világban éljenek, mint amiben mi élhettünk” – fogalmazott.

Heroes of the Future – Gyermekeinké a jövő

Egyik legjobban várt rendezvénye a Planetnak a Heroes of the Future (Jövő hősei) interaktív, gyerekeknek szóló kiállítás, melyet az elsők között nézhettünk meg, a kreatív igazgató, Unger Zsolt vezetésével.

Már az indulás előtt tudni lehetett, hogy a Heroes of the Future az egyik legsikeresebb része a Planetnek, hiszen ötszörös túljelentkezés volt az eseménysorozatra, melyen 4680 diák, vagy másképpen 156 db 30 fős diákcsoport halad végig az egy hét alatt.

Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozót
Heroes of the Future
Jövőből érkezett utazók a Heroes of the Future programjában.
fotó: Greendex

Unger Zsolt elmondta, hogy megvalósításában páratlan, hiszen ötvözi a Hollywoodi filmek digitális technikáját, és díszleteit, valamint az élőszereplős színészi játékot, mindezt fenntarthatósági fókuszban. A gyerekeket két, a jövőből idecsöppent időutazó kalauzolja végig több szobán, és interaktív feladatokon keresztül mondhatnak nemet a túlfogyasztásra és menthetik meg a jövő Földjét.

Végigjárva a körülbelül 70 perces produkciót, úgy tudnám leírni, mint egy vezetett színházi előadás, mely a szabaduló szobák kreatív problémamegoldását ötvözi digitális elemekkel. Az animációk kialakítását azok a filmes csapatok végezték, akik előtte olyan Netflixes produkciókon dolgoztak, mint például a Vaják.

Már a Planet lebonyolításáért felelős államtitkár, Joó István is elmondta, hogy a hatalmas érdeklődés miatt a 10-16 éves diákoknak szánt Heroes of the Future interaktív kiállítást fix helyre szeretnék telepíteni, hogy egész évben megtekinthető legyen, ezt a kreatív igazgató is megerősítette.

Your Planet – 12 állomáson a fenntarthatóság kérdései

A Heroes of the Future után közösen megnéztük a Your Planet (a Te Bolygód) című látványos és informatív kiállítás, ahol 12 szigeten, összesen 66 installáció mutatja be a Föld jövőjét formáló kedvezőtlen folyamatokat és a lehetséges megoldásokat. A létesítmény 61 különböző kiállító elemet tartalmaz, vannak közte VR szobák, digitális térképpel kiegészített makettek, képi és szöveges információk, valamint megtapogatható elemek.

Unger Zsolt elmondta, hogy soha nem csináltak, még Európában sem ekkora fenntarthatóságról szóló kiállítást.

„Észre vettük, hogy az emberek ingerküszöbe már máshol van, és rég nem reagálnak az ebben a témában 30 éve tartó riogatásra. Mi itt reményt akarunk megcsillantani, a látogatók itt a változás tanúi lesznek, és nem az apokalipszisé.”

Your Planet kiállítás
fotó: KKM

Már a címekben is feltűnhet, hogy minden két nyelven van feltűntetve. Ez nem csak a Hungexpóra kilátogató külföldiek miatt van, ennél sokkal szimpatikusabb gondolat áll mögötte. A Your Planet 12 témából álló kiállítását direkt úgy alkották meg, hogy modulárisan utaztatható legyen szerte a világban. Így külföldi országok is kölcsönvehessék és komolyabb változtatások nélkül ki lehessen állítani a tárlatot.

Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozót
Tablettel nézik a digitális modelleket a Your Planet tárlatán.
fotó: Greendex

Összességében mindenkinek csak ajánlani tudjuk, hogy látogasson ki a Planet-re, ha színes családi programot keresünk, akkor is jó választás. Ha pedig szakmabeliek vagyunk, vagy érdekelnek a kézzelfogható innovációk, akkor hiba lenne kihagyni a 185 kiállítóval felsorakozó Fenntarthatósági Expót, ahol a pénteki nap folyamán a Greendex is átadja a saját díját, a Jövőbemutató rovatunk győzteseinek.

kiemelet kép: KKM

search icon