Radioaktív hulladékból építenének utat Floridában
Radioaktív hulladékból építenének utat Floridában

Florida államban útépítéshez használnának fel egymilliárd tonna felhalmozódott foszforgipszet kavics, homok vagy sóder helyett, adalékanyagként. Ez a műtrágyagyártás során megmaradó melléktermék kis mennyiségben uránt, rádiumot és egyéb radioaktív elemeket is tartalmaz, veszélyes hulladéknak számít. 

Ez mind Florida államnak, mind a műtrágyagyártóknak kedvező lenne, ugyanis ezzel olcsóbbá válna az útépítés, emellett az amúgy pénzért tárolt haszontalan anyag rögtön egy eladható termékké változna.

A foszforgipsz felhasználása kapcsán azonban rengeteg aggály merül fel. Az anyag alfa-sugárzást bocsájt ki, mely, bár érintkezés útján, bőrön keresztül nem okoz problémát, de a szervezetbe jutva egészségügyi kockázatot jelent, a rádium bomlása során pedig rákkeltő hatású radongáz is felszabadulhat. Más csoportok szerint a foszforgipsz idővel beszennyezné a városi talajt is, mely környezetvédelmi kockázatot jelent.

Bár Florida állam és a műtrágyagyártók becslései szerint a radioaktivitás és egyéb káros anyagok szintje a határérték alatt maradna, eddig több mint harminc szervezet szólalt fel a kezdeményezés ellen. A műtrágyagyártók már régóta lobbiznak a foszforsav, mint útépítéshez használt anyag elfogadtatása mellett, az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) egyszer már jóvá is hagyta a melléktermék ilyen használatát, de végül a környezetvédelmi szervezetek elérték, hogy alig egy év után visszavonják az engedélyeket.

(Forrás: totalcar.hu)

search icon