Rangos elismerést kapott a magyar FIRELIFE kezdeményezés
Rangos elismerést kapott a magyar FIRELIFE kezdeményezés

Az Európai Bizottság által 1992-ben létrehozott LIFE program minden évben díjazza a legjobb résztvevő projekteket. Idén a magyar FIRELIFE kezdeményezést ítélték a legjobbnak az éghajlatvédelmi kategóriában.

A magyarországi erdőtüzek 99%-a emberi gondatlanság és figyelmetlenség eredménye. Ennek nyomán hozta létre, a LIFE program támogatásával, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatósága a FIRELIFE projektet.

A kezdeményezés keretében az erdőtüzek kialakulása szempontjából releváns csoportokat szólítják meg, illetve az érintett szakemberek (tűzoltók, természetvédők, erdészek, pedagógusok) közép- és felsőfokú továbbképzését biztosítják.

A szakemberek számára kiemelkedően fontos a továbbképzés, hiszen a klímaváltozás nyomán megszaporodó extrém időjárási körülmények miatt korábban nem tapasztalt intenzitású, ennek megfelelően más védekezési eljárásokat igénylő tüzek is megjelentek.

A program gyerekeknek szóló plakátjának részlete – Forrás: erdotuz.hu

A program rendkívül eredményes, hiszen az indulása óta erdőtüzek száma közel harmadával, a károsodott területek mérete pedig közel kilencven százalékkal csökkent.

A projekt honlapján hasznos információkhoz juthatnak, nem csak felnőttek, de gyerekek is.

Forrás: Pestisrácok/MTI

search icon