Rendkívül ritka leopárd született Debrecenben
Rendkívül ritka leopárd született Debrecenben

A világon az egyik legfenyegetettebb, állatkertekben is igen ritkán tartott leopárdalfajhoz tartozó észak-kínai leopárdkölyök született a debreceni állatkertben. Az állatbébit a héten mutatták be a közönségnek. Ha a fogságban élő észak-kínai leopárdok állománya tovább gyarapodik, idővel megkezdődhet az eredeti élőhelyükre való visszatelepítésük.

A debreceni állatkert leopárdpárja, Coolio és Jilin első utódjáról a sajtónyilvános orvosi vizsgálaton derült ki, hogy nőstény. A tavaly november 21-én világra jött kölyköt a látogatók bevonásával nevezik majd el – számolt be róla az MTI.

Papp László, Debrecen polgármestere a sajtóeseményen méltatta azt a sok éve tartó munkát, amellyel a helyi állatkert sikeresen vesz részt több fajmentő programban. Felidézte, hogy tavaly egy kis vörös pandával is gyarapodott az állomány.

Az észak-kínai leopárdkölyök kapcsán megjegyezte: a debreceni állatkertben folyó komoly szakmai munka is hozzájárulhat ahhoz, hogy egyszer természetes környezetükbe is visszatelepíthetők legyenek az állatkertekben született észak-kínai leopárdok.

Nagy Gergely Sándor, az állatkert igazgatója hozzátette: észak-kínai leopárdból becslések szerint mintegy 350 egyed él a természetben, a világ állatkertjei – nagyrészt európai intézmények – pedig a debreceni kölyökkel együtt immár 55 egyedet számláló állomány gondozásával és gyarapításával vesznek részt a megmentésükben. A szakember szerint 80-100 észak-kínai leopárd egyed kell ahhoz, hogy megkezdődhessen a visszatelepítési program.

Nagy Gergely Sándor utalt arra is, hogy a debreceni állatkertben már két évtizede folyik a fajmentő program. Előző tenyészpárjuk, Szépfiú és Tschunja – amelyek Magyarországon elsőként szaporodtak sikeresen – négy kölyökkel is gyarapította a fokozottan fenyegetett alfaj európai állatkerti állományát. Az igazgató érdekességként még elmondta, hogy a dániai Ree Park Safariból érkezett Coolio apja az első cívisvárosi születésű észak-kínai leopárd, így most az ő unokájával is folytatódik a kiváló genetikájú debreceni vérvonal.

Bolygónk gazdag élővilágának óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

Forrás: MTI
Kiemelt kép: Canva

search icon