Sándor, József és Benedek már nem azok akik egykor voltak
Sándor, József és Benedek már nem azok akik egykor voltak

Az elmúlt fél évszázad meteorológiai adatai alapján már nem Sándor, József és Benedek hozzák a meleget, a tavasz kezdete korábbra tolódott, miközben szeszélyesebbé vált március közepén az időjárás.

Kis Anna meteorológusnak a masfelfok.hu-n megjelent írása szerint már nem teljesen igaz a népi bölcsesség. A vizsgálat szerint az ezredforduló óta már csak 50-70 százalékban válik be a meteorológiai adatok alapján a korábbi évtizedekben 80-100 százalék közötti biztonsággal bekövetkező időjárási fordulat.

Sándor, József és Benedek azért hozzák egyre ritkábban „zsákban” a meleget március közepén, mert a tavaszkezdet elmosódott és korábbra került, a március eleji időszak már eleve melegebb a korábbi évtizedekhez képest. Ezzel együtt az általános tendencia nem mutat egyenletes melegedést: az elmúlt években március közepét követően épp a szeszélyesebb időjárási viszonyok voltak a jellemzőek.

Lehet, hogy mi örülhetünk az alapvetően melegebb tavaszoknak, de a természet kevésbé: súlyos probléma Magyarországon a tavaszi fagykár a mezőgazdaságban, továbbá eltolódik a növények életciklusa, ami az évezredek alatt összecsiszolódott ökoszisztéma kapcsolatok szétcsúszásához vezethet.

– idézi a kutatót az MTI beszámolója

A kutatás során a március 18., 19. és 21. körüli napok átlaghőmérsékletét vizsgálták az elmúlt évtizedekből, amely alapján megállapították, hogy márciusi átlaghőmérséklet 2011-2019-ben már megközelítette a 7 Celsius fokot, míg a korábbi évtizedekben 5-6 Celsius fok volt jellemző.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon