Segíts kiszínezni a lepketérképet, töltsd fel te is megfigyeléseidet!
Segíts kiszínezni a lepketérképet, töltsd fel te is megfigyeléseidet!

A friss Magyar Madáratlasz után most elindult a lepkeatlaszprojekt. Adataiddal te is hozzájárulhatsz a minél teljesebb képhez, és közben megtudhatod, milyen fajjal találkoztál!

A 2000 óta hazai közösségi adatgyűjtési projektekben összegyűlt adatok feldolgozását és rendszerezését tűzte ki célul a Magyar Nappalilepke-térképezés által indított lepkeatlaszprojekt. „[…] 2022 október 31-ig gyűjtjük, várjuk az idei vagy korábbi nappalilepke-megfigyeléseket, majd október 31-én lezárjuk az adatgyűjtést, és elkezdődik az adatfeldolgozás, térkép- és grafikonszerkesztés időszaka. Szeretnénk fenológiai adatokat is bemutatni, illetve az adatokkal kapcsolatos fajspecifikus és általános statisztikát is közzétenni; minden fajt, illetve sok élőhelyet, megfigyelési helyet fényképen is illusztrálni. A fajok magyarországi elterjedését 2,5×2,5 km és 10×10 km négyzethálón is illusztráljuk, pontos lelőhely-koordinátákat nem fogunk sem megjeleníteni, sem közölni” – írták a szerkesztők.

Minden pillangó lepke, de nem minden lepke pillangó. A hazánkban előforduló 4 pillangófaj egyike a fecskefarkú lepke (Papilio machaon).

Az ország egész területéről várják az újabb adatokat, a megfelelő honlapokra feltöltve mindenki megfigyelései hasznosulhatnak. A két fő hazai citizen science adatbázis, amelyre munkájuk épül, a Lepketérkép és a Magyarország ízeltlábú élővilága, de a szerkesztőbizottság egyeztet az európai monitoring transzekt menti, valamint a 15 perces felmérések adatainak felhasználásával kapcsolatban is. Közleményükben így fogalmaztak: „Célunk, hogy az adatgyűjtésekben részt vevők munkáját is ismertessük, és további adatgyűjtőknek segítsünk megérteni, hogy a kép- és adatgyűjtésük nem öncélú, hanem adataik kutatási, természetvédelmi, monitoring programokban is felhasználhatók, illetve további biotikus adatokkal is összevethetők lesznek.”

A nyár második felében sokféle gyepi élőhelyen találkozhatunk a gyakori fekete szemeslepkével (Minois dryas).

Fotózz lepkéket, és töltsd fel a képeket!

Ha vannak olyan korábbi lepkefotóid, amelyekről tudod, hogy hol és mikor készültek, visszamenőleg is feltöltheted őket, de buzdítunk, hogy mostantól célzottan is fotózd le, ami eléd kerül! Mind a Lepketérkép, mind az Izeltlabuak.hu oldalra egyszerű regisztráció után be tudod küldeni a fotóval ellátott adataidat. Magyarországról bárhonnan jól jönnek újabb lepkemegfigyelések, de az alábbi térkép mutatja, hogy melyek a még kifejezetten adathiányos területek.

A Lepketérkép platform eddig összegyűlt adatainak térbeli eloszlása (2022.07.31. esti állapot). Jól látszik, hogy az ország keleti felében sokfelé még nincsenek feltöltött adatok, a Dunántúl lefedettsége jóval nagyobb.
Forrás: lepketerkep.termeszet.org

A Lepketérképen a Természeti Örökségünk Alapítvány koordinálásában történik a nappal repülő lepkék adatainak gyűjtése, az Izeltlabuak.hu oldalon pedig mindenféle ízeltlábú (nappali és éjszakai lepkék, bogarak, egyenesszárnyúak, hártyásszárnyúak stb.) adatai feltölthetők. Nem szükséges pontos fajismeret, mindkét platformon szakértők végzik a határozást vagy a javasolt határozás megerősítését. Ahogy már írtuk, a lepkeatlasz kezdeményezése az előbbi platform üzemeltetőitől indult, de bármelyik felületre töltöd fel az adataidat, hasznosulni fognak. „Ne feledjétek, az adataitok benne lesznek az atlaszban, és a nevetek is ott szerepel majd az adatgyűjtők, adatszerzők listájában!” – jegyezték meg a leendő lepkeatlasz szerkesztői. Ha szeretnénk gyakorolni a lepkék beazonosítását, erre kiváló lehetőséget nyújt a Magyarország lepkéi honlap, ahol rengeteg színvonalas fotó között böngészhetünk, és sok információt találhatunk az egyes fajokról, valamint határozóbélyegeikről.

Nemcsak lepkefotóink, hanem számtalan más élőlénycsoporttal kapcsolatos megfigyeléseink hasznosulhatnak, ha citizen science projektekhez csatlakozunk. Ezekről itt írtunk bővebben.

Fotók: Pribéli Levente

borítókép: C-betűs lepke (Nymphalis c-album). Országszerte előforduló védett lepkénk.

search icon