Sokat csökkent az EU földgázfogyasztása
Sokat csökkent az EU földgázfogyasztása

Az Európai Unió Tanácsának földgázfogyasztás-csökkentésről szóló rendelete, ami az orosz fosszilis tüzelőanyag-függőség enyhítését előirányzó REPowerEU stratégia része, 2022 augusztusa és 2023 márciusa között 15 százalékos csökkentést írt elő az elmúlt 5 év ugyanezen időszakához képest.

Az Európai Unió átlagos földgázfogyasztása az idén augusztustól novemberig tartó időszakban átlagosan 20,1 százalékkal csökkent 2017 és 2021 azonos időszakához képest. Hónapokra lebontva ez augusztusra 13,9 százalékos, szeptemberre 14,2 százalékos, októberre 24,2 százalékos, míg novemberre 23,6 százalékos esést jelent.

Az EU legtöbb tagállama csökkentette földgázfogyasztását, sőt túl is teljesítették a blokk célkitűzését

–  írja cikkében a Qubit.

Mintegy 18 tagállamban több mint 15 százalékkal kevesebb földgázt használtak, mint eddig. Leginkább Finnország (-52,7 százalék), Lettország (-43,2 százalék) és Litvánia (-41,6 százalék) fogta vissza magát, de Magyarország is mintegy 19 százalékkal kevesebb földgázt használ az eddigiekhez képest.

Az Eurostat számításai szerint, amelyek a tagállamok statisztikai hivatalainak adatait használják, hat tagállam nem érte még el a 15 százalékos célt, és kettőben még emelkedett is a földgáz-fogyasztás. Máltán 7,1 százalékkal, míg Szlovákiában 2,6 százalékkal használtak többet idén.

Az adatok egyrészt az EU tagállamainak más energiaforrások felé fordulását jelenti. Az elmúlt időben nagyobb hangsúlyt kapott a cseppfolyósított gáz, norvég földgáz, atomerőművek és szénerőművek visszaállítása, illetve a megújuló energiaforrások fejlesztése.

(Forrás: qubit.hu)

search icon