Súgj szenvedélyes szavakat a fikusz fülébe!
Súgj szenvedélyes szavakat a fikusz fülébe!

Egy startup azt állítja, hogy a Google fordítóhoz hasonló applikációt fejlesztett, mellyel üzeneteinket a növények számára érthető frekvenciában kódolja, és küldi tovább.

A növények nagy zenekedvelők

A növények zenével való „táplálása” nem ismeretlen tudományos terület. Az egyik legkorábbi tudományos kutatást, amely a zene növényekre gyakorolt hatását vizsgálta, egy indiai tudós, dr. T. C. Singh végezte 1962-ben. A begóniák növekedését elemezte, és kutatásai szerint a növények igencsak pozitívan reagáltak a muzsika hangjára.

A virágoknak az a csoportja, amelynek klasszikus zenét játszott, 20%-kal gyorsabban nőtt, és 72%-kal több biomasszát termelt azokhoz a növényekhez képest, melyeknek nem jutott muzsika. A kutató ezután haszonnövényeknek játszott klasszikus indiai rága zenét, amelyek így 25–60%-al többet teremtek, mint az országos átlag. Több hangszerrel is kísérletezett, és a hegedű bizonyult a leghatékonyabbnak.

Egy amerikai kutató, Dorothy Retallack 1970-ben vágott bele hasonló kutatásba, melyben különböző zenei stílusokat játszott növényeknek. Az eredménye az lett, hogy a komolyzenére közeledni kezdtek a növények a hangszóróhoz és összefonódtak, míg a hard rock zenétől igyekeztek eltávolodni.

Fordító a növényeknek

Az tiszta sor, hogy a növények reagálnak a hangokra, de hogy tudnánk nekik üzenni? Ezt most a Verdé és az Artifical Group egy olyan applikációt tervezett, amiben üzeneteinket elvileg a növények számára érthető frekvenciára kódolja.

A Plant Dialect applikáció olyan, mint egy fordítóprogram, az emberi szöveget a növények számára is értelmezhető, nekik kellemes frekvenciára fordítja le, ezzel is segítve a növekedésüket, valamint ápolva növény és ember örök barátságát.

A csapat szerint 800 és 1000 Herz közötti frekvencia kellemes a növényeknek és sejtválaszt vált ki, és ugyanolyan hálásak lesznek, hogy a saját nyelvükön szólnak hozzájuk, mint az emberek is.

Már csak azt a fejlesztést várjuk, ami a növények válaszait is visszafordítja emberi nyelvre. Bár lehet nyomdafestéket nem tűrő válaszokat kapnánk a sanyargatott fikuszoktól.

forrás: player.hu

search icon