Szélerőműre szereltek napelem paneleket
Szélerőműre szereltek napelem paneleket

A DAS Energy és az Energie Burgenland különleges kialakítású hibrid szél és napgenerátort hívott életre. A projekt során 30 rugalmas, kis tömegű napelem panelét illesztették fel a Wiener Neustadt területén található szélerőmű oszlopaira.

Alois Ecker, az Energie Burgenland igazgatója elmondta,

A fotovoltaikus rendszer által megtermelt további zöld energia segítségével tovább növeltük a szélturbinák hatékonyságát és csökkentettük az ökológiai lábnyomát.

A Skyworks kötélmászóinak 40 méteres magasságba kellett felkapaszkodniuk ahhoz, hogy a modulokat a toronyhoz rögzítsék. Erre a célra az Innotec egyedi ragasztóját használták fel, így meg tudták oldani a feladatot anélkül, hogy lyukakat kellett volna fúrni és csavarokat elhelyezni. A gyártó tíz évre szóló garanciát ad a ragasztásra, ha a modulokat megfelelően helyezték el. Bár a modulok csak két milliméter vastagságúak és a tömegük minimális, speciális képességet igényel az ilyen magasságban történő felragasztásuk.

A panelek délkeleti és délnyugati irányba néznek, ami lehetővé teszi, hogy a nap során a lehető legtöbb napfényt hasznosítsák. Mivel a modulokat szinte függőlegesen helyezik el, így az alacsonyabban járó téli napot is képesek felhasználni.

(alternativenergia.hu)

search icon