Szemétből készültek „emberszabású” műalkotások Afrikában
Szemétből készültek „emberszabású” műalkotások Afrikában

Kongó szó szerint fulladozik a szemétben, évtizedek óta a környezetszennyezés okozta halálozási lista vezetői között van. Egy belga fotós, Colin Delfosse Fulu Act című sorozatában a kongói főváros utcáin évente kidobott több százezer használati tárgy sorsát követi nyomon úgy, hogy végül a művészek által újrahasznosított anyagokból jelmezekbe öltözött performerek közösségét fotózta.

A Fulu lingala nyelven hulladékot, szemetet jelent.

Eddy Ekete kongói művész a KinAct fesztivál kezdeményezője. A 2015-ben létrejött fesztivál története pedig nagyon profán. A városközponton túl a főváros egy végtelen, infrastruktúra nélküli falu. A kongói állam képtelen utat építeni, csatornázni, az áramellátást megoldani, a hulladékot kezelni. Eddy addig-addig gondolkozott azon, hogy hogyan hasznosíthatná újra ezt a végtelen mennyiségű szemetet az utcákon, amíg végül szó szerint magára vette.

A fesztivál alatt a Ndaku Ya La Vie Est Belle művészeti kollektíva tagjai a szeméttel borított utcákon vonulva, táncolva próbálnak rámutatni a nyilvánvaló tényre, hogy térdig gázolnak a mocsokban.

Az utcai előadások mellett a fesztiválon műhelyfoglalkozásokat is tartottak, megismertetve a gyerekeket a különböző művészeti formákkal, köztük a színházzal, a szobrászattal, a festészettel és a költészettel.

(Forrás: telex.hu Kép: pexels.com)

search icon