Szerelmes sügérek és titokzatos pók az év legjobb természetfotóin
Szerelmes sügérek és titokzatos pók az év legjobb természetfotóin

Rekordszámú, több mint ötvenezer fotót küldtek be 95 országból a londoni Természettudományi Múzeum által az idén 57. alkalommal megrendezett pályázatra.

Az Év Természetfotósa verseny abszolút győztes felvételét a francia búvárfotós, Laurent Ballesta készítette, a Francia Polinéziában található Fakarava védett tengeri élőhelyen, ahol minden évben egyszer, a júliusi telihold idején párosodnak az álcázó sügérek.

A természetfotósokat 19 kategóriában díjazták, a legfiatalabb nyertes a tízéves indiai Vidyun Hebbar lett, képén egy gömbfonó pók kupolaszerű hálóját szivárványszínűre festi a mögötte elhaladó tuk-tuk.

A legszebb állatportrét a kuvaiti Majed Ali készítette, a kongói Virunga Nemzeti Parkban élő, közel 40 éves Kibande nevű gorilláról, ahogy átszellemülten élvezi a trópusi esőt.

Számos fotó hívja fel a figyelmet a klímaváltozás által fenyegetett állatokra, az amerikai Jennifer Hayes például helikopterről fotózta le a grönlandi fókákat, amint több százan egyszerre hozzák világra kicsinyeiket az egyre zsugorodó sarki jégtakarón.

(Forrás: pestihirlap.hu Kép: Vidyun Hebbar https://www.nhm.ac.uk/wpy/ )

search icon