Szerelmes sügérek és titokzatos pók az év legjobb természetfotóin

Szerelmes sügérek és titokzatos pók az év legjobb természetfotóin
Szerelmes sügérek és titokzatos pók az év legjobb természetfotóin

Rekordszámú, több mint ötvenezer fotót küldtek be 95 országból a londoni Természettudományi Múzeum által az idén 57. alkalommal megrendezett pályázatra.

Az Év Természetfotósa verseny abszolút győztes felvételét a francia búvárfotós, Laurent Ballesta készítette, a Francia Polinéziában található Fakarava védett tengeri élőhelyen, ahol minden évben egyszer, a júliusi telihold idején párosodnak az álcázó sügérek.

A természetfotósokat 19 kategóriában díjazták, a legfiatalabb nyertes a tízéves indiai Vidyun Hebbar lett, képén egy gömbfonó pók kupolaszerű hálóját szivárványszínűre festi a mögötte elhaladó tuk-tuk.

A legszebb állatportrét a kuvaiti Majed Ali készítette, a kongói Virunga Nemzeti Parkban élő, közel 40 éves Kibande nevű gorilláról, ahogy átszellemülten élvezi a trópusi esőt.

Számos fotó hívja fel a figyelmet a klímaváltozás által fenyegetett állatokra, az amerikai Jennifer Hayes például helikopterről fotózta le a grönlandi fókákat, amint több százan egyszerre hozzák világra kicsinyeiket az egyre zsugorodó sarki jégtakarón.

(Forrás: pestihirlap.hu Kép: Vidyun Hebbar https://www.nhm.ac.uk/wpy/ )

search icon