Szezonális élelmiszer
Szezonális élelmiszer

A szezonális élelmiszer elnevezés azokat az élelmiszereket jelenti, amelyeket természetes időszakukban, általában helyben takarítanak be, vásárolnak meg és fogyasztanak el. A szezonális ételek elsődleges jellemzői, hogy termésmennyiségük, ízük és tápanyagtartalmuk a lehető legmagasabb szinten van. Az egyes gyümölcs- és zöldségfajták különböző éghajlatokon eltérően fejlődnek, így szezonjuk területileg eltérő.

A szezonális élelmiszerek fogyasztásának számos kedvező hatása és előnye van. Élettanilag kiemelt jelentőségűek, mivel kimagaslóan nagy mennyiségben tartalmazzák azokat a tápanyagokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket, amelyekre az emberi szervezetnek szüksége van. Sajnos a zöldségekben és a gyümölcsökben található vitaminok és ásványi anyagok többsége körülbelül 24 órával a szedés után elvész. Így a szezonalitás mellett kiemelt szerepűek a helyi zöldségek és gyümölcsök.

A klímaváltozás elleni küzdelemben is fontos szerepet tölt be a szezonális élelmiszerek fogyasztása, ugyanis ez kisebb terhet ró a környezetre. Egyrészt a helyi szezonális zöldségek és gyümölcsök kevesebb szállítást, tárolást és hűtést igényelnek, ami alacsonyabb kibocsátást eredményez. Másrészt, ha étrendünk minél inkább növényi, ez kedvező a bolygónkra nézve. Mindemellett a helyi szezonális élelmiszerek jellemzően olcsóbbak. Ennek egyik oka az, hogy termesztésük fő szezonjában van belőlük a legtöbb. Másrészt a termelők általában nem költenek pénzt a hosszútávú szállításra és a tárolásra, így szezonidőszakban az árak csökkenek. Fontos szempont, hogy vásárlásukkal támogatjuk a helyi gazdaságokat.

A Felelős Gasztrohős weboldalán rengeteg hasznos információhoz juthatunk a szezonális élelmiszerekről. A receptek mellett hasznos tippeket kapunk a szezonális élelmiszerek vásárlásához, tárolásához és a környezettudatos étkezéshez. A szezontérképen meg lehet nézni, hogy hol mikor melyik zöldségnek, gyümölcsnek van szezonja.

További szócikkek
search icon