Szombaton indul a tavaszi rókavakcinázás

Szombaton indul a tavaszi rókavakcinázás
Szombaton indul a tavaszi rókavakcinázás

A rókák veszettség elleni vakcinázása a déli és keleti megyékben zajlik majd egészen április 10-ig. A csalianyagba burkolt vakcina kijuttatási ideje alatt ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe az érintett térségekben.

A veszettség évente több tízezer ember halálát okozza főként Ázsia és Afrika fejlődő országaiban, de hazánkban is fontos a védekezés, hiszen a veszettség gyógyíthatatlan betegség. A megelőzést célozza a betegség fő hordozóinak, a rókáknak a védetté tétele.

Idén mintegy 27 400 négyzetkilométernyi területen végzik az immunizálást a repülőgépekről kijuttatott csalétkekkel, elsősorban a lakott területektől távolabbi helyeken. A védőoltás azért is fontos, mert a veszettség a vadon élő állatok és az ember mellett a házi állatokra is veszélyt jelent.

A hazánkban élő, mintegy 75 ezresre tehető rókaállományt már 1992 óta immunizálják évről-évre, ennek köszönhetően régóta nem találtak fertőzött állatot. Mivel azonban Románia és Ukrajna magyar határhoz közeli területein a közelmúltban is találtak fertőzött állatokat, az immunizálást mindenképp folytatni kell.

A program sikerességét mutatja, hogy emberi megbetegedés már több mint 25 éve nem történt hazánkban, és veszett állatot is csak nagyritkán találnak a szakemberek. Ezzel együtt fontos tájékozódni arról, hogy milyen veszélyei lehetnek a veszettségnek, illetve mi a teendőnk, ha veszettség gyanúja merül fel egy állattal kapcsolatban. Ebben a Nébih által működtetett weboldal a veszettsegmentesites.hu tud segíteni.

A Veszettségmentesítési-program zöld száma: +36 80 263 244

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon