Szükség van még ércbányászatra?
Szükség van még ércbányászatra?

Az újrahasznosítás fontosságával párhuzamosan értékelődik fel a hulladékfém is, melynek kereslete a következő évtizedekben óriásira nőhet egy friss jelentés szerint.

A növekedésben, mely az acél esetében akár évi 200 millió tonnára is rúghat, főképp az újrahasznosításra nagyobb hangsúlyt fektető állami szabályozások játszanak szerepet, mely így a magánszektor számára is egyre nagyobb potenciált jelent.

Ez már csak azért is jó hír, mert például az acél esetében akár 30%-al csökkenhet a kibocsátás, az alumínium esetében pedig akár 5-25-ször alacsonyabb lehet a karbonlábnyom ha az újrahasznosítást választjuk, arról nem beszélve, hogy ez tetemes költségcsökkenéssel is járna. Az összes alumínium- és acélhulladék újrahasznosításával évi 66 milliárd dollárt spórolhatnának az ezekkel foglalkozó iparágak.

Mindemellett sajnos még nincsenek kiépülve a szükséges kapacitások a hulladékfémek ilyen mértékű felhasználásához, és például Európában a vonatkozó szabályozás híján a szelektíven gyűjtött, később exportra kerülő fémhulladék végfelhasználása gyakran nehezen ellenőrizhető.

Európa szelektíven gyűjti a hulladékot, de nincs elegendő kohókapacitása az összes keletkezett hulladék felhasználásához.

-áll a jelentésben

A kutatás azt is nyilvánvalóvá teszi, hogy a bányászat és a hozzá kapcsolódó iparágak még évtizedekig velünk maradnak, leépítésükre jó ideig még nem lesz lehetőség.

Forrás: mining.com

search icon