Szüretelj ősszel is a magaságyásodról  – Jövő idő

Magaságyás egyre népszerűbb kertészeti technika, mely kis helyen, akár városi közegben is megnyitja a lehetőséget a kényelmes és bio konyhakert előtt.

Skultéti Bernadett, a MÁS Kert vezetője saját tapasztalatai alapján segít másoknak magaságyás tervezésben és kivitelezésben. A tornyosuló ágyásoknak kerti hulladék, fanyesedék, gallyak, szalma és éretlen komposzt adja az alapját. És a magasság nem csak abban segít, hogy ne kelljen hajolgatni, hanem a szerves anyagok bomlása hőt képez, ezért lehet az, hogy ősz derekén is lehet még néhány finomságot szüretelni.

Bernadettéknek otthon az ágyások külső váza megmaradt fahulladékból készült, de építésnél fontos a vízhatlan belső felület, melyre drénlemez a legjobb megoldás. Az építésnél előre kell gondolni, és kellően meg kell erősíteni a széleket, mert a bomlással nő a talajréted súlya, amihez kellő támasztás szükséges.

Magaságyásnál fontos a növénytársítás. Egyrészt, ha jól válogatjuk ki a növényeket, akkor 7-8 hónapig teremhet a kertünk. Másrészről az okos növénytársítások a természetes kártevőket is távol tartják és jobban kondicionálják a zöldségeinket.

Nézzük meg a MÁS Kert díjnyertes városi kertjét Egerben.

search icon