Te is találkoztál már a szongáriai rémmel?

Te is találkoztál már a szongáriai rémmel?
Te is találkoztál már a szongáriai rémmel?

Arachnofóbiások számára nem ajánlott elolvasni ezt az írást, hiszen egy kifejezetten nagy méretű pókfajról lesz szó, amely ráadásul Magyarországon is igen gyakori. Ennek ellenére sokan eddig még nem találkoztak vele szemtől szemben, de ami késik, nem múlik! Íme az orosz tarantula, avagy a szongáriai cselőpók.

Szongáriai cselőpók
Kép: hellovidek.hu

Impozáns méretek

A szongáriai cselőpók hazánk legnagyobb méretű pókfaja. Teste akár 4 centiméter hosszúságú lehet, lábaival együtt pedig akár a 10 centiméteres nagyságot is elérheti, színe barna vagy szürke. Hatalmas csáprágója van, egyszóval tényleg ijesztő a kinézete.

Hazánkban két cselőpókfaj él, a szongáriai cselőpók (Lycosa singoriensis) és a pokoli cselőpók (Geolycosa vultuosa), mindkettő a farkaspókfélék (Lycosidae) családjába tartozik. A pokoli cselőpók valamivel kisebb, mint a szongáriai cselőpók, a térdízülete pedig narancssárgás színű. Mindkét faj védett, természetvédelmi értékük 5000 forint.

Lesből támad

A cselőpókok 30–40 centiméter hosszú, földbe fúrt üregekben élnek. Ezekben az üregekben megbújva figyelik leendő áldozatukat, amelyet egy hirtelen rohammal kapnak el. Nem elég, hogy nagyon gyorsan futnak, de még ugrani is tudnak. Éjjel-nappal aktívak, azonban a jó hír – a pókiszonyos emberek és a prédaállataik számára  –, hogy télen eltemetik magukat, és csak a melegebb idő beálltával bújnak ismét elő.

Darázspók: a konyhakertek gyakori lakója, akitől sokakat kitör a frász

Párjukat kereső hímek, vérszomjas nőstények

Mentségükre legyen mondva, az év nagy részében nem sok vizet zavarnak a szóban forgó pókok. Azonban nyár végén és ősz elején a hím példányok elhagyják üregeiket, és útra kelnek, hogy megtalálják életük párját. Szó szerint, ugyanis a párosodás után a nőstény elfogyasztja a hímeket. Az egyedülálló hímek pedig keresgélés közben igen sokszor gondolják úgy, hogy a mi házunkban vár rájuk az igazi, így ebben az időszakban gyakran kaphatunk szívrohamot tőlük a lakáson belül.

Marása az emberre nem halálos, leginkább a lódarázs csípéséhez hasonló. A marást követően émelygés és heves szívdobogás jelentkezhet.

Személyes tapasztalatom, hogy nálam a mélymulcsos veteményesben találták meg leginkább a számításaikat. Emiatt még a nyári melegben is nagyjából vegyvédelmi ruházatban, de mindenképpen zárt nadrágban és hosszú szárú gumicsizmában, valamint vastag kesztyűben szüretelem a zöldségeket.  

search icon