Darázspók: a konyhakertek gyakori lakója, akitől sokakat kitör a frász

Darázspók: a konyhakertek gyakori lakója, akitől sokakat kitör a frász
Darázspók: a konyhakertek gyakori lakója, akitől sokakat kitör a frász

Megvan az, mikor kimész a kertbe, hogy szedj egy-két zöldséget a reggelihez, majd a növények közt egy akkora sárga-fekete csíkos pók fogad, amilyen – fogadni mertél volna – csak Ausztráliában van? Pedig a jószág hazánkban őshonos. Hölgyeim és Uraim, ismerjék meg a darázspókot!

A tél lassan véget ér. Sokan már most készülnek a palánták közelgő kiültetésére. Ahogy melegszik az idő, és haladunk a nyár felé, az ember egyre több időt tölthet a kertben, a szabadban. Az éledő természet pedig egyre több szépséggel várja az embert.

A darázspók (Agriope bruennichi) valószínűleg senkit nem hagyott teljesen hidegen, aki már látta. A pókoktól félők vagy a pókokat utálók jogosan dermedhetnek le, vagy foghatják menekülőre a darázspók látványától. A nyolclábúak csodálói pedig ugyanolyan jogosan legeltethetik rajta a szemüket. Sárga, fekete és fehér csíkjaival, valamint hazai viszonylatban nagynak mondható termetével kifejezetten a látványosabb pókok közé tartozik. Ami nem is csoda, hiszen a keresztespókfélék családja – amelybe tartozik – rajta kívül jó néhány szép szerzettel büszkélkedhet.

A darázspók és áldozata
Fotó: Canva

High-tech háló

Az extravagáns megjelenéshez hozzátartozik a darázspók hálója is, melybe nemcsak különböző pókeledeleknek könnyű beleragadni, hanem a gyanútlan járókelőknek is. A háló érdekessége, hogy a közepén van egy jól látható, vastag „varrás”. A laikus szemlélő elsőre azt gondolná, hogy micsoda ügyetlen munka, pedig igen fontos célt szolgál ez a kis extra.

Az az sűrű szövésű rész – mondhatni – a csali, ami miatt elég sok kíváncsi rovar belegabalyodik a hálóba. Visszaveri ugyanis a ráeső napfényt az ultraibolya tartományba tartozó sugarakkal együtt, így felkeltve a leendő zsákmányok figyelmét. (Ennek szövéséhez a pók kissé más összetételű anyagot használ, mint a háló többi részéhez.)

Csíp, ha kell, de hasznos is tud lenni

Az emberben, ha ránéz, rögtön megfogalmazódik a gondolat: az ilyen dolgoktól jó lenne minél távolabb lenni, vagy legalábbis mindig figyelni, hogy merre van. Erre a belső sugallatra pedig pókunk esetében megéri hallgatni. A darázspók ugyanis tud csípni, ha úgy érzi, hogy az ember rossz helyre tette a kezét vagy a lábát a veteményesben. A csípése igen fájdalmas, de különösebben nem veszélyes az emberre.

Bár teljesen érthető, hogy vannak, akikben ezek után szemernyi csodálatot sem ébreszt ez a jószág, mégis lehet haszna is. Az étvágyára nem igazán lehet panasz, és az étlapján szerepel számos rovar és bogár, amely a kertben megfordulhat. Közéjük tartozik a sokak által utált poloska is.

Azoknak sem kell azonnal papucsot ragadni és eltökélt suhintásokkal kilapítani az alkalmatlankodó darázspókot, akik úgy döntenek, hogy nem szeretnének ilyesféle partnert a kertjükben (ami teljesen érthető). Egy cipősdoboz vagy befőttesüveg segítségével könnyedén elköltöztethetjük. Arra kell csupán figyelni, hogy igen fürge, amikor megijed. Ezért nem árt gyors és pontos mozdulatokkal dobozolni.

search icon