Tiltakozás az EU-Mercosur kereskedelmi egyezmény ellen
Tiltakozás az EU-Mercosur kereskedelmi egyezmény ellen

Az EU és négy dél-amerikai tagállam (Brazília, Argentína, Uruguay, Paraguay) között húsz év után, 2019. június 28-án zárultak le az EU-Mercosur kereskedelmi egyezmény tárgyalásai. Az egyezményt még nem írták alá sem az EU ill. tagállamai, sem a többi érintett ország. A várható káros hatások miatt viszont egyre erősebbek a tiltakozó hangok a megállapodással kapcsolatban.

Az EU döntéshozói álljanak el az EU-Mercosur szabadkereskedelmi egyezmény aláírásától! Ezt követeli több, mint 450 civil szervezet az Atlanti-óceán mindkét oldaláról, közte 44 magyar is erre szólítja fel közös állásfoglalásban az érintett országok és az EU döntéshozóit.

Ezzel párhuzamosan, a globális klímasztrájk napján a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Fridays for Future Budapest, a Karátson Gábor Kör és az Éghajlatvédelmi Szövetség petíciót indított, amelyen keresztül a magyar állampolgárok is felemelhetik szavukat az egyezmény ellen, amely aláássa az európai mezőgazdaságot, kockára teszi az emberek egészségét és ellehetetleníti éghajlatvédelmi törekvéseinket
-áll a Magyar Természetvédők Szövetségének közleményében

Amennyiben hatályba lépne az egyezmény, annak hatására jelentősen növekedne a dél-amerikai mezőgazdasági termékek Európába történő exportja. Ez hátrányosan érintené az európai gazdákat, ezen felül pedig egyharmaddal növelné az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Emellett az Európában betiltott, de a dél-amerikai országokban engedélyezett növényvédőszerek bejutása a kontinensre az élelmiszereken keresztül aláásná az európai élelmiszer-biztonságot
– hangsúlyozta Schiffer András, a Karátson Gábor Kör elnökségi tagja.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara YouTube csatornáján is megosztott egy videót, ami egyértelműen az EU-Mercosur egyezménnyel szemben foglal állást:

Forrás: NAK YouTube csatorna

Az EU-Mercosur társulási megállapodás pozitív hangvételű hivatalos magyar nyelvű összefoglalója itt érhető el. Ez a dokumentum, az ellenzőkkel ellentétben egyértelműen pozitív módon fogalmazza meg a megállapodás jelentőségét, nem foglalkozva a negatív európai externáliákkal.

Az EU és a Mercosur megállapodnak arról, hogy nem fognak alacsonyabb szintű munkaügyi vagy környezetvédelmi normákat alkalmazni a kereskedelem előmozdítása és a beruházások vonzása érdekében.
Az „elővigyázatosság elve” biztosítja, hogy az EU és a Mercosur-országok akár a kereskedelmet is érintő intézkedésekkel is védhessék az egészséget és a környezetet, olyan helyzetekben is, amikor a tudományos információk nem meggyőzőek.

További információk az Európai Bizottság honlapján érhetők el.

Kép forrása: ec.europa.eu

search icon